styl życia zdrowie towary konsumpcyjne

POSTanowić CZY ODPUŚCIĆ?

26.02.2016 | Healthy Food Park

Trwa post. Tradycyjnie to czas skupienia i ograniczenia przyjemności, takich jak np. słodkie lub tłuste jedzenie. Jeżeli myślimy o redukcji wagi ciała lub zmianie stylu żywienia to jest to świetny moment na wprowadzanie zmian. Można ten czas wykorzystać, by wyeliminować z naszej diety zbędne składniki, a jednocześnie wzbogacić jadłospis o ważne mikroelementy.

Według tradycji postu powinniśmy unikać spożywania słodyczy i alkoholu. Niektóre osoby w tym okresie także rezygnują z palenia tytoniu. Te trzy elementy, których brak w naszej diecie wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie i kondycję fizyczną. Przestrzeganie ścisłego postu jest trudne w realizacji, ale warto zacząć chociażby od drobnych modyfikacji jadłospisu. Usunięcie z niego słodyczy i słonych przekąsek, a także włączenie do jadłospisu naturalnych soków warzywnych i owocowych pozytywnie i zauważalnie wpłynie na nasze zdrowie oraz samopoczucie.

Słodycze

Są to produkty najczęściej sztucznie słodzone substancjami zastępującymi cukier. Zawierają barwniki spożywcze i konserwanty, które poprawiają ich walory smakowe i wygląd. Mogą zawierać także gumę guar, gumę karobową, tłuszcze trans i nasycone kwasy tłuszczowe. Nadmiar wszelkiego rodzaju cukrów w organizmie grozi zachwianiem gospodarki hormonalnej i może doprowadzić do wzrostu oporności tkanek na insulinę. Taka sytuacja z czasem może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu II. Podnosi się poziom cholesterolu we krwi, prowadząc do rozwoju miażdżycy, nadciśnienia i chorób serca. Od słodkich przekąsek można się również uzależnić.

„Pierwszym krokiem jest ograniczenie spożywania słodyczy. Naturalnie łatwiej o tym powiedzieć, niż wprowadzić to w życie” – komentuje Agnieszka Horbaczewska, przedstawicielka producenta suplementów Fit & Slim oraz The Run. – „Dobrym sposobem na odwrócenie uwagi organizmu od braku słodyczy jest unikanie uczucia głodu. Warto więc jeść małe porcje, ale często. Warzywa i owoce dobrze sprawdzają się jako mniejsze posiłki. Żeby nasz organizm się nie zablokował i nie zatrzymywał wody warto pić przynajmniej 1,5l płynów. Usunięciem nadmiaru wody zgromadzonego w organizmie zajmuje się też nasz suplement, Fit & Slim Hydro. Składniki roślinne zawarte w nim pomagają oczyścić organizm i dodatkowo uzupełniają dietę o składniki mineralne” – dodaje.

Słodycze można też zastąpić np. jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżych owoców, lub świeżymi surowymi warzywami i owocami. Alternatywę mogą stanowić również orzechy, rodzynki, morele czy śliwki suszone. Jednak z ich spożywaniem należy bardzo uważać. Są to bowiem produkty wysoko kaloryczne..

Słone przekąski

To kolejna kategoria produktów, bez których nasza dieta będzie bezpieczniejsza dla organizmu. Wynika to z prostych przeliczników kalorycznych. Paczka 150g chipsów może liczyć nawet 800 kcal, a 500g słonych orzeszków ziemnych to ponad 3000 kcal. Słone przekąski często są tłuste, zawierają sztuczne aromaty, cukier, glutaminian sodu i inne składniki, które zwiększają ryzyko m.in. występowania nadwagi.

Zamiennikiem mogą być naturalne chipsy z warzyw i owoców. Można je kupić w sklepie, uprzednio upewniając się na temat ich składu, lub przygotować w domu np. z cukinii, buraków, marchwi, kalarepy, jabłek i innych podobnych składników.

„Jeżeli oprócz zmiany diety chcemy również zrzucić kilka kilogramów lub poprawić swoją sylwetkę, to trzeba zadziałać kompleksowo” – mówi Agnieszka Horbaczewska. – „Zbilansowaną dietę należy uzupełnić przede wszystkim o aktywność fizyczną. Aby działać całościowo można też sięgnąć po naturalny suplement Fit & Slim Fat Burner. Połączenie zielonej herbaty z chromem oraz CLA pomaga utrzymać prawidłowy poziom metabolizmu, pomaga podnieść ilości spalanego przez organizm tłuszczu. Ponadto, przyczynia się do zwiększenia koncentracji i posiada działanie energetyzujące” - dodaje.

Alkohol

Okres postu to także moment, kiedy zgodnie z tradycją nie powinniśmy spożywać alkoholu. Kieliszek wina to od 166 kcal , jedno piwo to 215 kcal, a kieliszek wódki to aż 290 kcal. Zastąpienie go zdrowymi napojami, takimi jak naturalne soki, przyniesie zdecydowanie więcej korzyści dla zdrowia. Przygotowane w domu koktajle owocowe, czy soki warzywne to świetne źródło witamin i składników odżywczych. Na 1 litr soku warzywnego trzeba przygotować od 1,5 do 2kg składników. Uzyskany w ten sposób napój najlepszy jest zaraz po przygotowaniu. W zależności od zastosowanych warzyw może on dostarczyć całego spektrum witamin i minerałów, wspomoże trawienie, układ odpornościowy, a także orzeźwi i rozbudzi.

„Soki z odpowiednio dobranych warzyw mogą też oczyszczać organizm z resztek substancji związanych z niezdrowym jedzeniem i piciem. Suplement Fit & Slim Double Detox pomaga przyśpieszyć ten proces. Zawarte w nim naturalne składniki pomagają oczyścić organizm, wspomogą proces usuwania nagromadzonej wody, a także wspomagają pracę wątroby i nerek oraz trawienie tłuszczów” - komentuje Agnieszka Horbaczewska.

informacje o firmie

O firmie Healthy Food Park

Firma promuje i wspiera aktywny tryb życia oraz stosowanie zbilansowanej diety. Oferuje innowacyjne linie suplementów dostosowane do potrzeb osób aktywnych: serię The Run i program Fit & Slim. Priorytetem jest naturalność produktów i najwyższa jakość składników.

informacje o firmie

O firmie Healthy Food Park

Firma promuje i wspiera aktywny tryb życia oraz stosowanie zbilansowanej diety. Oferuje innowacyjne linie suplementów dostosowane do potrzeb osób aktywnych: serię The Run i program Fit & Slim. Priorytetem jest naturalność produktów i najwyższa jakość składników.