towary konsumpcyjne

Międzynarodowy Dzień Przyjaźni

28.07.2022 | Knorr

10 przepisów na szybkie dania z przyjaciółmi

30 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Przyjaźni. To doskonała okazja do wyśmienitego spotkania z bliskimi osobami. Tym bardziej, że zabiegani i zanurzeni w natłoku codziennych spraw nie mamy czasu, by celebrować te szczególne relacje oparte na życzliwości i zaufaniu.

Fun fact

Międzynarodowy Dzień Przyjaźni ustanowiono rezolucją ONZ w roku 2011, honorując działania Ramóna Artemio Bracho i założonej przez niego w 1958 roku fundacji na rzecz przyjaźni. Do popularyzacji tego święta przyczynił się Internet. I bardzo dobrze, bo przyjaźń to niezwykła więź między ludźmi, która ma pozytywny wpływ na samopoczucie, jakość życia a także poczucie wspólnoty postaw i bezpieczeństwo.

Letnie menu

Na ciepłe lipcowe popołudnie lub wieczór polecamy zestaw przekąsek i dipów. Do tego słodki deser w postaci sezonowych owoców przykrytych pyszną kruszonką. Całość zwieńczona smoothie „Zielone love” dopełni spotkanie z przyjaciółmi. Będzie pysznie! Życzymy smacznego Międzynarodowego Dnia Przyjaźni!

Cukinia smażona

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji:2

Składniki:

  • 1 cukinia
  • Delikat Przyprawa Uniwersalna Knorr
  • Olej słonecznikowy
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • Ocet balsamiczny
  • Świeża mięta

Sposób przygotowania:

  1. Umyj cukinię i pokrój ją na plastry o grubości 1-1,5 cm. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż plastry cukinii i smaż je z obu stron, aż się zarumienią.
  2. Przygotuj ręcznik papierowy, na którym odsączysz cukinię z oleju.
  3. Cukinię dopraw przyprawą Delikat, pieprzem, posiekaną miętą oraz odrobiną octu balsamicznego. Serwuj na zimno z grzankami i płatkami parmezanu. Przepis na pyszne grzanki znajdziesz poniżej.

Grzanki z chleba

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g białego, czerstwego chleba
  • 1 kostka Przyprawy w Mini Kostkach Czosnek Knorr
  • 10 płatków parmezanu
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Chleb połam na małe kawałki. Następnie namocz je w niewielkiej ilości wody. Odsącz jej nadmiar za pomocą ściereczki. Na tak przygotowane kawałki pieczywa połóż rozkruszoną kostkę czosnkowej przyprawy.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, dodaj posiekane ząbki czosnku. Następnie smaż kawałki chleba z obu stron, aż staną się złociste i chrupkie.
  3. Pod koniec dopraw grzanki pieprzem. Przed podaniem posyp je płatkami parmezanu.

Szpinak na ostro

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 450 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie Sosu śmietanowo-ziołowego Ulubione smaki Knorr
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 100 ml śmietany 18%
  • ½ cebuli
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1 szczypta przyprawy gałka muszkatołowa
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 opakowanie sosu tabasco

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj świeży szpinak. Jeżeli masz mrożony, odstaw do rozmrożenia, a następnie odciśnij nadmiar wody.
  2. Podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie do cebuli dodaj szpinak i przygotowany wcześniej sos śmietanowo-ziołowy. Zagotuj warzywa.
  3. Całość dopraw gałką muszkatołową, pieprzem cayenne i zmiksuj w blenderze. Powstałą pastę przełóż do naczynia żaroodpornego. Następnie na wierzchu ułóż starty ser i zapiekaj przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 °C. Ostry i aromatyczny szpinak serwuj z nachosami.

Sos serowy do nachos na ciepło

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 100 g startego sera cheddar
  • 1 serek topiony
  • ½ łyżeczki Delikat Przyprawa Uniwersalna Knorr
  • 1 łyżka krążków jalapeno w zalewie
  • 1 cebula posiekana w kostkę
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki margaryny

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę rozpuść w rondelku, a następnie zeszklij na niej posiekaną cebulę.
  2. Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę, aż do połączenia składników. Wlej mleko, wymieszaj wszystko, doprowadzając do wrzenia. Zmniejsz ogień.
  3. Do rondelka wsyp starty cheddar, dodaj serek topiony i krążki jalapeno. Podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia sera. Całość dopraw do smaku przyprawą Delikat. Podawaj na ciepło do nachosów lub innych przekąsek typu snack.

Flammkuchen

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłej wody
  • 20 ml oleju
  • 1 szczypta soli

Farsz:

  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 200 ml śmietany 36%
  • 2 cebule czerwone
  • 2 łyżki Przyprawy Włoskiej z Rozmarynem Knorr
  • 1 garść rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Do misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj wodę, olej, szczyptę soli i za pomocą haka wyrabiaj ciasto. Gdy masa będzie jednolita, włóż ją do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na kilka minut.
  2. Następnie pokrój cebulę w piórka, a pomidorki przekrój na połówki. Nastaw piekarnik na 250°C z opcją grzałki góra-dół.
  3. Czekając, aż piekarnik uzyska pożądaną temperaturę, w misce wymieszaj składniki na farsz: śmietankę, boczek, cebulę i pomidorki. Farsz dopraw przyprawą Knorr.
  4. Przełóż ciasto na arkusz papieru do pieczenia i rozwałkuj cienko na wymiar blachy (ok. 30 x 40 cm). Następnie delikatnie zsuń papier z ciastem na blachę do pieczenia.
  5. Na przygotowane ciasto na blasze wyłóż farsz i wstaw całość do rozgrzanego piekarnika na 20 min.
  6. Po wyjęciu z piekarnika Flammkuchen należy skropić oliwą i udekorować liśćmi rukoli.

Hummus z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 3

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 łyżka pasty tahini
  • Przyprawa Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią Knorr
  • ½ cytryny
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

  1. Odcedź ciecierzycę z zalewy i przełóż do misy blendera.
  2. Następnie dodaj suszone pomidory, pastę tahini, przyprawę Knorr i oliwę z suszonych pomidorów.
  3. Całość miksuj, stopniowo dodając zalewę z ciecierzycy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Na koniec dodaj sok z cytryny i całość dokładnie wymieszaj.

Grillowany ser Halloumi

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 opakowania sera Halloumi
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek młodego jarmużu
  • 4 łyżki Ketchupu Hellmann’s Hot
  • 1 czerwona cebula
  • ½ pęczka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania dresingu potrzebnego do zamarynowania sera. Następnie pokrój czosnek i cytrynę w plasterki. Przełóż je do miseczki i dodaj przyprawę Knorr oraz sól morską. Wszystkie składniki połącz z olejem z pestek winogron.
  2. Ser pokrój w grubsze plastry i zamarynuj w przygotowanym sosie.
  3. Jarmuż umyj i sparz wrzątkiem. Cebulkę pokrój w cienkie piórka.
  4. Ser grilluj po 2-3 minuty z każdej strony, korzystając z patelni grillowej lub funkcji grilla w piekarniku. Po usmażeniu przełóż ponownie do marynaty.
  5. Na dnie talerza rozsmaruj ketchup, następnie połóż liście jarmużu, cebulę i grillowany ser. Całość skrop z wierzchu marynatą i udekoruj dużą ilością listków pietruszki. Gotowe!

Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego

Czas przygotowania: 25 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 105 g roszponki
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Włoskiego
  • 1 awokado
  • 4 suszone pomidorki
  • 3 łyżki pistacji lub innych orzechów
  • 50 g sera pleśniowego gorgonzola
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 szczypta pieprzu czarnego świeżo zmielonego
  • 1 łyżka oleju lub masła

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania sosu. Wsyp zawartość opakowania sosu Knorr do miseczki, a następnie połącz razem z sokiem z cytryny, oliwą z pomidorów i dokładnie wymieszaj.
  2. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wydrąż łyżką miąższ, który następnie pokrój w kostkę o szerokości około 3 cm. Następnie ser pokrój w kostkę, a pomidory w paski.
  3. Pieczywo okrój ze skóry, pokrój w kostkę i opiecz na rozgrzanej patelni na oleju z odrobiną czosnku.
  4. Umytą i osuszoną roszponkę wyłóż na półmisek. Na wierzchu rozłóż awokado, ser oraz pomidory. Sałatkę polej przygotowanym sosem, posyp pistacjami oraz grzankami. Bon appétit!

Smoothie “zielone love”

Czas przygotowania: 5 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1 duży pęczek posiekanej natki pietruszki
  • ½ awokado
  • 1 banan
  • ½ łyżeczki przyprawy imbir
  • 2 szklanki soku z pomarańczy

Sposób przygotowania:

  1. Włóż wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj.
  2. Rozlej smoothie do szklanek. Udekoruj koktajl natką pietruszki.

Crumble z owocami

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 20 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj jabłka i gruszki, następnie obierz owoce ze skórki i pokrój w kostkę o wielkości mniej więcej 2 – 3 cm.
  2. Pokrojone owoce przełóż do miseczki i dodaj cukier oraz cynamon. Wymieszaj dokładnie składniki.
  3. Przełóż owoce do ramekinów.
  4. Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj masło i połącz całość, tworząc kruszonkę. Na koniec wsyp płatki migdałowe i wymieszaj. Wcześniej przygotowane owoce posyp kruszonką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie