styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Jednogarnkowe dania w sam raz na jesień – pysznie i z twistem

27.10.2020 | Knorr

Dni robią się coraz krótsze i chłodniejsze. Letnie ubrania zamieniamy na płaszcze, kurtki, szaliki i czapki. Zielone krajobrazy ustępują widokom zmieniających barwę i opadających na ziemię liści. Nie ma żadnych wątpliwości – nadeszła jesień! Dla wielu osób jest to przygnębiający czas pożegnania z latem i przygotowania się na zimowe trudy. Zaliczacie się do tego grona? Nie warto popadać w melancholię. Najwyższa pora rozgrzać piekarniki oraz patelnie! Przygotowaliśmy smakowite przepisy na dania jednogarnkowe, które skutecznie podniosą temperaturę nawet w najzimniejsze wieczory. Z brzuchem pełnym pyszności dużo łatwiej będzie przetrwać jesienną słotę.

Mimo że to lato kojarzone jest z ogromnym wyborem świeżych, soczystych, dojrzałych warzyw i owoców, jesienią wcale nie można narzekać na kulinarną nudę. Nie jest to kwestia wyłącznie zapasów, które udało się zrobić w sezonie wakacyjnym. Zatem czego szukać podczas zakupów i jakimi produktami najlepiej wzbogacać swój jesienny jadłospis? Grzyby prosto z lasu przede wszystkim! Prawdziwki, kurki, podgrzybki – ich smak, aromat i konsystencję trudno zastąpić czymś innym. Jaka jest kolejna wizytówka jesieni? Dynia, oczywiście! Piżmowa, hokkaido, makaronowa – warto spróbować każdej z nich. Niech jesień będzie pretekstem do skosztowania pasternaku oraz brukselki. Dzięki jarmużowi w posiłkach nie zabraknie zieleni. Z kolei z jarzębiny wyczarować można wyszukaną konfiturę do mięs.

Prosto i kolorowo - zupy

Wspomniane produkty fantastycznie nadają się do zrobienia ciast i zapiekanek, przystawek i dań głównych. Trzeba jednak otwarcie przyznać, że to zupy królują wśród jesiennych dań jednogarnkowych. Wiele z nich można przyrządzić w kilkanaście minut. Świetnie smakują z grzankami i warzywnymi chipsami. Nie możecie zdecydować, od czego zacząć degustację? Skorzystajcie z naszego niezawodnego przepisu na jesienną zupę grzybową. Z pełnym przekonaniem stwierdzicie, że tę porę roku da się lubić.

Zupa grzybowa

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 0,5 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki Przyprawy do zup Knorr
  • 2 marchewki
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 pietruszka
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 1 szczypta cukru
  • 200 g suszonych grzybów

Sposób przygotowania:

  1. Namocz grzyby w wodzie do uzyskania miękkości, a następnie drobno je pokrój.
  2. Obierz selera, pietruszkę oraz marchewki. Warzywa zalej wodą i gotuj, aż staną się miękkie, a w wodzie powstanie wywar.
  3. Wywar dopraw Przyprawą do zup Knorr, szczyptą czarnego pieprzu i cukru.
  4. Wrzuć do zupy pokrojone grzyby i gotuj wszystko przez kolejne 20 minut.
  5. Na koniec połącz dokładnie mąkę ze śmietaną, aby nie powstały grudki. Całość wlej do zupy i starannie wymieszaj. Zagotuj zupę do gęstości. 

Jesień z tradycjami

Wiosną i latem wstępuje w nas nowa energia. Dużo chętniej eksperymentujemy – również w kuchni. Wyjazdy wakacyjne stanowią fantastyczną okazję do poznawania niecodziennych smaków, produktów i receptur. Jesienią dobrze jest wyhamować, dlatego dużą popularnością cieszą się dania jednogarnkowe z długą tradycją. Na stołach swoje panowanie rozpoczynają żołnierska grochówka, pachnący papryką gulasz, klasyczny Strogonow…

Na szczególną uwagę zasługuje jednak potrawa, która zdążyła zdobyć już międzynarodową sławę: jego wysokość bigos. Kapusta biała i kiszona, wędzony boczek, kiełbasa, suszone śliwki i grzyby – aż można się rozmarzyć! Zwykle przygotowywany w dużych garnkach bigos wystarcza na co najmniej kilka posiłków. Warto wiedzieć, że w wariancie wegetariańskim też smakuje wyśmienicie. Mięsne składniki można wymienić na większą porcję grzybów, choćby pieczarek. Niezależnie od tego, którą wersję wybierzecie, kluczową rolę odgrywają dodatki. Jeśli nie macie jeszcze zbyt dużej wprawy, sięgnijcie po starannie dobrane przyprawy Knorr. Domowy bigos musi być aromatyczny i zachować swój wyjątkowy charakter. Brzmi jak wyzwanie? Z naszą recepturą pójdzie jak z płatka.

Domowy bigos

Czas przygotowania: 5 godzin

Ilość porcji: 15

Składniki:

  • 3 kg kwaśnej i słodkiej kapusty
  • 1,8 kg mięsa (różne rodzaje, wieprzowe i wołowe, pokrojone w kostkę)
  • 500 g wędzonki np. kiełbasy
  • 80 g suszonych wędzonych śliwek
  • 80 g przecieru pomidorowego
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 sztuki Ziela angielskiego z Meksyku Knorr
  • 3 Liście laurowe z Turcji Knorr
  • 3 sztuki Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
  • 2 opakowania Przyprawy do bigosu Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Przepłucz kiszoną kapustę w zimnej wodzie.
  2. W garnku układaj naprzemiennie: mięso, przyprawy, śliwkę, grzyby oraz kapustę. Dodaj przecier pomidorowy. Wszystko zalej wodą na około 1 cm nad powierzchnię.
  3. Gotuj bigos przez około 4-5 godzin, co jakiś czas mieszając składniki. Na koniec dopraw danie Przyprawą do bigosu Knorr.

Jednogarnkowe, czyli wygodne

Dania jednogarnkowe to nie tylko możliwość umieszczenia w jednym naczyniu wielu różnorodnych i pysznych składników. Z pewnością nie należy utożsamiać ich z nieciekawymi, brejowatymi posiłkami, które nie skusiłyby nawet największego głodomora. Potrawy, o których mowa nie tylko wspaniale się prezentują, ale przede wszystkim ułatwiają gotowanie. Jesienią macie ochotę tylko na to, by zaszyć się pod kocem z wciągającą lekturą? Zanim wskoczycie w piżamę, przygotujcie jednogarnkowy obiad, który z powodzeniem wystarczy dla całej rodziny. Będzie też smacznym poczęstunkiem, kiedy niespodziewanie wpadną goście. Jednogarnkowe specjały rozgrzewają jak nic innego! Bardzo miło jest mieć w perspektywie talerz z gorącymi pysznościami, gdy właśnie jest się w drodze do domu po długim i męczącym dniu. Wystarczy podgrzać! Wybierzecie warzywną zapiekankę czy może aromatyczne flaczki? Będzie dużo i pysznie! 

Aromatyczne flaczki

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość porcji: 15

Składniki:

  • 4 l wywaru wołowego razem z mięsem
  • 1,5 kg flaczków krojonych i obgotowanych
  • 2 opakowania Przyprawy do flaków Knorr
  • 400 g włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka, por)
  • 2 cebule
  • 100 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 torebki Przyprawy do flaków Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój mięso z rosołu na cienkie paseczki. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu flaków, obgotuj je kilka razy. Pamiętaj, aby po każdym gotowaniu zmieniać wodę.
  2. Białe warzywa pokrój drobno lub zetrzyj na tarce.
  3. Wszystkie warzywa podsmaż na maśle i oleju. Następnie oprósz je mąką, smaż dalej, aż się zarumienią. Następnie zalej wszystko wywarem, dodaj flaki oraz mięso i wsyp opakowania Przyprawy do flaków Knorr. Całość gotuj przez kolejne 20 minut.    
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie