styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Potrawa jak z żurnala, czyli pomysły na dania, które zjemy też oczami

10.09.2020 | Knorr

Wygląd potraw ma o wiele większe znaczenie niż można byłoby się tego spodziewać. Oczywiście, produkty, które znajdą się w garnkach i na patelniach odgrywają kluczową rolę, lecz wbrew pozorom nie tylko od nich zależy nasze zadowolenie z posiłków. Choć liczy się wnętrze, wygląd potraw też jest szalenie ważny. Odpowiedzcie sobie sami na pytanie: po jakie danie sięgniecie chętniej: papkę o nieokreślonym kształcie czy talerz, na którym w harmonijny sposób zostały wyeksponowane poszczególne składniki?

Choć media społecznościowe i chęć podzielenia się efektownym posiłkiem kojarzą się z obecnymi czasami, o prezencję żywności dbano już w starożytności. Wystawne uczty były pełne specjałów, które miały cieszyć nie tylko podniebienia, ale i wzrok. O czym należy pamiętać, komponując śniadania, obiady, kolacje i przekąski, by wyglądały zachęcająco już na pierwszy rzut oka? Mamy na to kilka sprawdzonych sposobów!

Nic nowego, czyli skąd się wzięło dekorowanie potraw?

Siedząc przy stoliku w restauracji, dość często można zauważyć, że niektóre osoby przed przystąpieniem do konsumpcji, uwieczniają podane potrawy na swoich telefonach i aparatach. Możemy śmiało założyć, że zdjęcie apetycznej przystawki, spektakularnego dania głównego lub kuszącej kolacji zaraz pójdzie w świat za sprawą kilku ruchów palcem. Zwracanie uwagi na wygląd posiłków nie jest jednak wymysłem współczesnych restauratorów, chcących przyciągnąć do swoich lokali jak największą liczbę gości.

Już podczas starożytnych uczt w Grecji i Rzymie dokładano starań, by stoły uginające się pod ciężarem jadła, prezentowały się nie tylko obficie, ale też stylowo. Mimo to za ojczyznę dekorowania talerzy z jedzeniem uznaje się Chiny. Wszystko zaczęło się tam w VII wieku. Obecnie również Japonia, Tajlandia i Korea słyną ze specjałów, od których nie można oderwać wzroku. Nabraliście ochoty na orientalne danie? Wraz z szefem kuchni Knorr przygotujcie makaron po syczuańsku z tofu – to będzie miłość od pierwszego wejrzenia.

Makaron po syczuańsku z tofu

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego vermicelli (glaze noodles)
  • 100 g tofu
  • 3 łyżki Przyprawy Czosnkowej grubo mielonej Knorr
  • 300 g kapusty bok choy lub kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 10 g grzybów mun
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 100 g kiełków sojowych
  • 100 g orzechów ziemnych
  • 1 czerwona papryka
  • 3 cm kłącza imbiru
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 1 mała papryczka chili
  • 50 ml oleju sezamowego
  • 50 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w cienkie paseczki paprykę, kapustę, marchewkę, grzyby i cukinię. Posiekaj chili, szczypiorek oraz kolendrę. Zetrzyj na tarce kłącze imbiru.
  2. W piekarniku albo na patelni upraż orzeszki ziemne. Następnie delikatnie je pokrusz.
  3. Przełóż makaron ryżowy i grzyby mun do dwóch osobnych naczyń, zalej miski gotującą się wodą i odstaw, aż zmiękną na około 15 minut. Potem odcedź składniki z wody.
  4. Przygotuj garnek z szerokim dnem lub wok. Rozgrzej w nim olej i podsmaż kapustę, chili, imbir, kiełki sojowe, paprykę, marchewkę, cukinię, a także namoczone grzyby mun. Do całości dodaj tofu.
  5. Smaż warzywa i tofu do momentu, aż lekko się zarumienią, po czym wlej olej sezamowy, wsyp Przyprawę Czosnkową grubo mieloną Knorr, dodaj orzechy i makaron. Na koniec dopraw potrawę natką kolendry oraz szczypiorkiem.

Celebrowanie posiłków

Wiele świąt w większości krajów jest związanych z uroczystymi spotkaniami przy stole. Z szaf wyciągane są odświętne obrusy i najlepsze zastawy. Wręcz nie wypada, by przy takiej oprawie serwować nijakie dania, które w najmniejszym stopniu nie podkreślają rangi wydarzenia i świątecznego spotkania. To właśnie ten moment, kiedy oprócz przemyślanego dobierania serwetek, stroików, wazonów, kwiatów, świec i wszelkich innych dekoracji, pora sięgnąć po potrawy, które będą pasować do eleganckich strojów wszystkich biesiadników. Klasykami polskiej kuchni są schab ze śliwką lub morelą oraz pieczeń rzymska. Dania wymagają trochę pracy, ale rezultat jest zachwycający.

Miłośnicy mniej tradycyjnych przysmaków chętnie sięgają po przepisy z ciastem francuskim i filo. Oba rodzaje można zamienić w bardzo apetyczną i w całkowicie jadalną dekorację potraw. Spróbujcie owinąć ciastem łososia lub kurczaka, a na górze ułożyć z ciasta efektowny warkocz. Nikt nie przejdzie obojętnie również obok polędwicy z makaronem aglio olio. 

Polędwica z makaronem aglio olio

Czas przygotowania: 35 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 100 g bułki tartej typu panko lub 6 kromek chleba tostowego
  • 100 g masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki Przyprawy Czosnkowej grubo mielonej Knorr
  • 150 g surowego makaronu np. tagliatelle
  • 1 małe chili
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 100 g sera parmezan
  • 1 łyżeczka Czarnego pieprzu z Wietnamu mielonego Knorr
  • sól do smaku
  • pomidory koktajlowe na gałązkach

Sposób przygotowania:

  1. Drobno posiekaj natkę pietruszki, orzechy oraz chili. Natkę rozdziel na pół. Pierwszą część połącz z masłem, bułką tartą panko, orzechami oraz dwiema łyżkami Przyprawy Czosnkowej grubo mielonej Knorr.
  2. Mięso wieprzowe oczyść z przerostów i błon oraz pokrój na grube około 3 cm plastry. Kawałki polędwiczki natrzyj na wierzchu odrobiną soli i pieprzu. Następnie ubij je lekko w ręku.
  3. Mięso smaż z każdej strony na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Obsmażone plastry polędwicy przełóż na blaszkę do pieczenia i posmaruj je masą z masła, bułki tartej i pietruszki. Wszystko wstaw na około 15 minut do piekarnika i piecz w 190 stopniach.
  4. Odrobiną oliwy z oliwek natrzyj gałązki pomidorów koktajlowych i wstaw je wraz z mięsem do piekarnika na około 10 minut. Ugotuj makaron al dente według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Na patelni użytej do smażenia polędwicy rozgrzej pozostałą ilość oliwy z oliwek i podsmaż na niej posiekane chili z jedną łyżką Przyprawy Czosnkowej grubo mielonej Knorr. Całość smaż przez chwilę, aż kawałki czosnku z przyprawy zarumienią się.
  5. Wszystko połącz z natką pietruszki oraz odrobiną wody. Danie starannie wymieszaj i posyp parmezanem.
  6. Makaron podziel na porcje, zroluj wokół widelca i przełóż na talerze. Obok ułóż kawałek polędwicy oraz gałązkę pieczonych pomidorów.

Uroda dań tkwi w szczegółach

Bazą popisowych dań mogą być najdorodniejsze warzywa, soczyste porcje mięsa, wykwintne owoce morza, smakowite ryby, chrupiące ciasta czy gęste sosy. Ich zachęcający wygląd zależy jednak od wykończenia potraw drobnymi, ale niezwykle istotnymi dodatkami. Nie należy ograniczać się wyłącznie do ułożenia świeżej natki pietruszki na sałatce jarzynowej lub półmisku z wędlinami. Kotlet też może wyglądać dużo lepiej, jeśli jego towarzystwo na talerzu nie będzie sprowadzać się do kilku plasterków papryki i liści karbowanej sałaty.

Dużo bardziej interesująco wyglądają orzechy lub płatki migdałów. Pasują do deserów i dań wytrawnych. Wzięciem cieszą się jadalne kwiaty, które skutecznie ubarwiają każdą kompozycję. Korzystajcie z kiełków, ponieważ dzięki nim posiłki zyskują świeży wygląd i wyśmienity smak. Owocowe dodatki też są mile widziane. Pestki granatu, żurawina, porzeczki, śliwki, daktyle – to tylko propozycje na początek. Weźcie pod uwagę przyprawy grubo mielone, które pomogą stworzyć pyszne kompozycje, a przy okazji sprawią, że będą one wyglądać bardziej intrygująco. Nie musicie sami zajmować się doborem. Dla oszczędności czasu i zyskania pewności, że smaki będą idealnie wyważone, skorzystajcie z nowych produktów marki Knorr. Przyprawy, które cieszą oko, zostały wybrane tak, by zadowolić amatorów pikantnych smaków, miłośników kuchni śródziemnomorskiej i smakoszów zajadających się specjałami orientalnymi. Macie w planach obiad mięsny czy wegetariański? Grunt, by wyglądał szałowo! Zacznijcie od pierwszego dania. Buraczany krem z truskawkami i serem to przystawka o wyjątkowym wdzięku.

Buraczany krem z truskawkami i serem

Czas przygotowania: 65 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 3 buraki
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 200 g kremowego sera koziego
  • 200 g mrożonych truskawek
  • 4 świeże truskawki do dekoracji
  • 2 łyżki Przyprawy Włoskiej grubo mielonej Knorr
  • 1 kostka Bulionu warzywnego Knorr
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 Liście laurowe z Turcji Knorr
  • 4 ziarenka Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
  • 3 ziarenka Ziela angielskiego z Meksyku Knorr
  • ½ bagietki
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Zawiń buraki w folę aluminiową i piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie ostaw buraki do wystudzenia. Gdy warzywa będą już chłodne, obierz je i pokrój w kostkę.
  2. Obierz ziemniaki oraz cebulę. Świeże truskawki przekrój na pół. Bagietkę pokrój pod skosem na cienkie kromki. Następnie upiecz je w piekarniku. Migdały upraż.
  3. Zeszklij cebulę na trzech łyżkach oliwy z oliwek. Do całości wrzuć czosnek oraz dodaj ziemniaki. Wszystko zalej wodą. Wrzuć Bulion warzywny Knorr oraz przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i pieprz). Gotuj do miękkości ziemniaków.
  4. Następnie dodaj buraki, ¾ sera koziego, rozmrożone truskawki oraz łyżkę Przyprawy Włoskiej Knorr grubo mielonej Knorr.
  5. Wszystkie składniki przełóż do kielicha miksera i starannie zmiksuj. Przecedź zupę przez sito z drobnymi oczkami.
  6. Pozostałą łyżkę Przyprawy Włoskiej grubo mielonej Knorr połącz z oliwą z oliwek. Krem z pokruszonym serkiem na wierzchu, płatkami migdałów oraz połówkami świeżej truskawki. Na koniec skrop zupę oliwą z przyprawą i serwuj z grzankami.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie