towary konsumpcyjne nauka/edukacja/szkolenia

Fantazyjnie i kolorowo! Pomysły na pyszny obiad dla malucha

29.05.2019 | Knorr

Bycie rodzicem łączy w sobie wiele różnych ról – nauczyciela, przewodnika, zaopatrzeniowca czy kompana w czasie wspólnych zabaw. Jedną z najważniejszych jest funkcja… rodzinnego szefa kuchni! Obiady w gronie najbliższych są nie tylko sposobem na wspólne spędzanie czasu. Uczą regularnego jedzenia i otwartości na nowe smaki. Jednocześnie musimy pamiętać, że dzieci bywają najbardziej wymagającymi i wybrednymi smakoszami. Jak sprostać ich wymaganiom? Poznajcie nasze sprawdzone przepisy!

Jako rodzicom zależy nam przede wszystkim na tym, by posiłki naszych dzieci były urozmaicone i zdrowe. Co jednak zrobić, gdy pociecha odmawia zjedzenia czegokolwiek poza pszennym makaronem? Trzeba będzie kombinować! Postarajmy się o to, by zawartość talerza była kolorowa i jak najbardziej zachęcająca. Nie trzeba być zawodowym malarzem, by tworzyć apetyczne dzieła kulinarne, które znakomicie wyglądają i smakują.

Zupa – dziecięcy przysmak

To od niej w wielu domach zaczyna się obiad. Nic dziwnego! Proste danie, wbrew pozorom, daje ogromne pole manewru, by najbardziej upartego niejadka zachęcić do jedzenia. Idealna potrawa dla zapracowanych rodziców – za jednym zamachem można ugotować porcję na dwa obiady. Dodatki w postaci chrupiących grzanek, groszku ptysiowego lub makaronu w fantazyjnych kształtach odmienią wygląd każdego posiłku. Przyciągają uwagę i zachęcają do degustacji. Trudno się im oprzeć!

Jednocześnie zupa to doskonała okazja, by przemycić solidną porcję warzyw. Milusińscy nie przepadają za widokiem pływającej w talerzu brukselki, marchewki albo kalafiora? Blender w ruch! Aromatyczny, gęsty krem wygląda dużo bardziej atrakcyjnie, nie tracąc przy tym większości cennych witamin i minerałów. Korzystajmy z sezonowych produktów, by w pyszny sposób prezentować dzieciom bogactwo ich smaku. Prośby o dokładkę staną się na porządku dziennym. Chcecie jeszcze bardziej uatrakcyjnić wygląd obiadu? Dekoracja z jogurtu naturalnego będzie strzałem w dziesiątkę. Jesteśmy pewni, że najmłodsi z radością usiądą przy stole, gdy pojawi się na nim nasz uśmiechnięty krem z pomidorów.

Uśmiechnięty krem z pomidorów

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 2

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 kostka Rosołu z kury Knorr
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeża bazylia do dekoracji
  • 250 m warzywnego bulionu

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę.
  2. Do cebuli wlej bulion warzywny i wrzuć pomidory z puszki. Wszystko razem zagotuj.
  3. Ogień zmniejsz, a następnie dodaj do wywaru kostkę rosołową i gotuj całość jeszcze przez 10 minut. Potem zmiksuj zupę do uzyskania gładkiej konsystencji oraz dopraw ją do smaku ulubionymi przyprawami i ziołami.
  4. Zupę przelej do talerzy. Wierzch kremu przyozdób jogurtem naturalnym na kształt uśmiechniętej buźki oraz połóż listek bazylii.

Wspólny posiłek – nauka i zabawa

Przestrzeganie zasad racjonalnego odżywiania jest kluczową kwestią dla zdrowia małych i dużych. Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci, więc od najmłodszych lat warto uczyć dzieci właściwego podejścia do jadłospisu. Nudne wykłady możemy od razu sobie podarować – grunt to praktyka! Dzieci są bardzo uważnymi obserwatorami. Uczą się poprzez naśladownictwo, więc pilnujmy także naszych nawyków. Trudno namawiać dzieci do zjedzenia szpinaku, jeśli sami od niego stronimy.

Wspólne poszerzanie horyzontów okaże się naprawdę dużą frajdą! Może by tak z okazji Dnia Dziecka podarować pociechom praktyczną naukę gotowania ich ulubionego dania? Zabawki i słodycze z pewnością przynoszą sporo radości, ale wspólnie spędzony czas zostanie z nimi o wiele dłużej! Nawet maluchy mogą pod nadzorem rodziców wykonywać proste prace kuchenne, czerpiąc z tego sporo przyjemności. Opłukanie niektórych składników, mieszanie, dekorowanie… Wyrosną nam mistrzowie kuchni z prawdziwego zdarzenia! Do posiłku, w którego przygotowaniu brały udział, dzieci zasiądą wyjątkowo ochoczo. Jeśli szukacie idealnej potrawy do wspólnego przyrządzenia, szef kuchni Knorr poleca wypróbować proste i pyszne naleśniki z mięsem i brokułowymi różyczkami.

Naleśniki z mięsem i brokułowymi różyczkami

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość osób: 8

Składniki na farsz:

  • 300 g fileta z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 opakowanie Fixu Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
  • 1 ser mozzarella
  • 200 g pieczarek
  • pół pęczka szczypiorku
  • 300 ml śmietany 36%
  • 1 cebula

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 ml wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki potrzebne do naleśnikowego ciasta wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Następnie na niewielkiej ilości tłuszczu smaż cienkie placki na złoty kolor z każdej strony.
  2. Filety z kurczaka pokrój w kostkę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj.
  3. Opłucz pieczarki i zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami, a cebulę posiekaj.
  4. Podsmaż mięso i dodaj do niego kawałki cebuli oraz starte pieczarki. Całość duś przez 5 minut. Po tym czasie wrzuć różyczki brokułu oraz podlej śmietaną. Następnie dodaj Fix Spaghetti 4 ser z brokułami Knorr. Gotuj wszystko do momentu zgęstnienia sosu i na koniec wymieszaj go z posiekanym szczypiorkiem.
  5. Posmaruj przygotowanym farszem naleśniki i zawijaj je jak gołąbki. Danie serwuj zapieczone z serem.

Urozmaicenie – klucz do sukcesu

Na szczęście większość warzyw, owoców i innych wartościowych produktów pozwala na stworzenie efektownych posiłków. Niejeden rodzic opanował do perfekcji sztukę konstruowania zabawnych buziek ze składników surówek, sałatek i kanapek. Grzybki lub jeże z jajek z dodatkami to dla wielu chleb powszedni. Problemy zaczynają się, gdy zbliża się pora obiadowa, w czasie której gotujemy dla całej rodziny i nie zawsze mamy czas i energię, by wznosić się na szczyty artystycznych umiejętności. Co więc począć, by dzieciaki chętnie siadały do stołu nie tylko od święta?

Pamiętajmy o różnorodności – mało kto chciałby jeść dokładnie to samo trzy dni z rzędu. Jedzenie może być proste (a nawet powinno), więc nadal nie musimy spędzać w kuchni połowy dnia. Im więcej kolorów, tym lepiej. Szaro-bura mamałyga nawet najbardziej wygłodniałą osobę potrafi pozbawić apetytu, a co dopiero naszego małego uparciucha! Przekonacie się, że przy odpowiedniej prezencji, surowe warzywa będą znikać z talerzy w mgnieniu oka. Wprowadzając nowe smakołyki, podawajmy je w towarzystwie składników, które dziecko już zna i lubi. Znacznie ufniej podejdzie do sprawy. Wielu rodziców zastanawia się, jak do jadłospisu przemycić ryby bez próśb i przekupstw… Wystarczy odpowiedni przepis i ryba stanie się przysmakiem malucha! Surówka z marchewki i jabłka lub ogórka podana w zestawie z chrupiącymi nuggetsami w kukurydzianych płatkach to nasz sprawdzony sposób na znakomity obiad dla najmłodszych.

Chrupiące nuggetsy w kukurydzianych płatkach

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 400 g białej ryby
  • 1 opakowanie Fixu Nuggetsy z sosem meksykańskim Knorr
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jajko
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • 5 łyżeczek Majonezu Hellmann's Babuni
  • 3 łyżeczki Ketchupu Hellmann's Łagodnego
  • 100 ml oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz i osusz rybę oraz wyjmij z niej ości. Pokrój mięsa na paluszki wielkości 4 cm i posyp Delikatem przyprawą uniwersalną Knorr.
  2. Połącz płatki kukurydziane z Fixem Nuggetsy z sosem meksykańskim Knorr.
  3. Jajka roztrzep w naczyniu, a następnie maczaj w nich rybne kawałki. Potem panieruj je w mieszance Fixu Knorr z płatkami kukurydzianymi.
  4. Na gorącym oleju podsmaż rybę na złoty kolor. Następnie połóż kawałki mięsa na papierowych ręczniczkach i odsącz nadmiar tłuszczu.
  5. Pokrój w słupki czerwoną paprykę oraz marchewkę. Na koniec przygotuj sos mieszając ze sobą saszetkę sosu z opakowania Fix Knorr oraz ketchup i majonez.
  6. Rybę podawaj z warzywami i sosem.                 
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie