styl życia towary konsumpcyjne media/marketing/reklama nauka/edukacja/szkolenia
Wielkanocne przepisy
Najpopularniejsze dania Wielkanocne to jajka w majonezie i sałatka jarzynowa, zaraz po nich znalazły się żurek/barszcz biały oraz biała kiełbasa i pieczone mięsa. Wśród ciast króluje sernik i baba wielkanocna. Matka Natura wie, jak przygotować je w pyszny sposób.
PYSZNE PRZEPISY MATKI NATURY
SAŁATKA WARZYWNA
Składniki:
· 1 opak. marchewki z groszkiem Hortex · 4 jajka ugotowane na twardo korzeń pietruszki · 1 mały seler · 1 korzeń pietruszki · 2 ziemniaki · 1 jabłko · 2 ogórki konserwowe |
· sól, pieprz · 3 łyżki majonezu · 1 łyżka musztardy miodowej · garść posiekanej natki pietruszki
|
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w kostkę. Marchewkę z groszkiem gotujemy osobno maksymalnie 10 minut. Obrane jabłko, ugotowane jajka i ogórki również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy dwie łyżki majonezu, musztardę i natkę pietruszki i mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy wedle uznania.
ŻUREK WIELKANOCNY
Składniki:
Zakwas na żurek: · 50 g mąki żytniej · 250 ml przegotowanej wody · 2 ząbki czosnku · 2 liście laurowe · 3 ziarenka ziela angielskiego
|
Żurek: • Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie • 3 białe kiełbasy • zakwas na żurek (przepis powyżej) • 100 ml śmietany do zup 18% • 2 ziemniaki • 2-3 listki laurowe • 3-4 ziarenka ziela angielskiego • jajka na twardo do podania • sól, pieprz |
Do wyparzonego i suchego słoika wsyp mąkę, zalej letnią, przegotowaną wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na dzień w ciepłe miejsce. Nie zakrywaj szczelnie słoika, tylko przykryj go gazą. Drugiego dnia dodaj do zakwasu przyprawy i rozgnieciony czosnek. Ponownie odstaw słoik przykryty gazą w ciepłe miejsce na 2 dni. Jeśli wolisz żurek o smaku łagodnym (niezbyt kwaśny), zakwasu użyj już po 3 dniach. W przeciwnym razie pozostaw go na dalsze 3 dni, codziennie jednak zaglądaj do słoika i mieszaj plastikową lub drewnianą łyżką.
Białą kiełbasę ugotuj z włoszczyzną w ok. 2 litrach wody, po czym dodaj do niej przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wtedy znowu ją chwilę podgotuj. Później wyjmij kiełbasę z garnka, pokrój w plasterki i ponownie wrzuć do garnka. Gdy warzywa staną się miękkie, wlej zakwas i ponownie zagotuj. Gotowy żurek podawaj z jajkiem na twardo. Możesz go również zabielić łyżką śmietany.
SCHAB NADZIEWANY SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM FETA
Składniki:
· Szpinak liście Hortex · 1 - 1,5 kg schabu bez kości · 70 g suszonych pomidorów · 70 g sera feta |
· Sól, pieprz · 1 łyżka oleju |
Przygotowanie:
Szpinak podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy. Pomidory kroimy w paski, fetę kruszymy. Schab nacinamy wzdłuż, nakładamy szpinak, pomidory suszone i fetę i zwijamy. Obtaczamy sznurkiem do wędlin. Smarujemy wierzch olejem, solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i pieczemy 1,5 godziny w 190*C.
KREMOWY SERNIK Z KONFITURĄ Z CZARNEJ PORZECZKI
Składniki:
Na spód: · 150 g herbatników · 50 g masła
|
Na sernik: · Czarna porzeczka Hortex – 1 opak. · 1 kg twarogu kilkukrotnie zmielonego · 200 g mascarpone · 150 g drobnego cukru · 1 łyżka wody różanej · 1 łyżka mąki ziemniaczanej · 100 g białej czekolady · 5 jaj · Na konfiturę: · 200 g cukru · 100 g masła
|
Przygotowanie:
Herbatniki miksujemy na pył za pomocą malaksera, dodajemy miękkie masło. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wysypujemy herbatniki, dociskamy i chłodzimy 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Białka oddzielamy od żółtek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, twaróg i mascarpone ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ostudzoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i wodę różaną. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łączymy z masą serową tak, żeby nie opadły. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy 20 minut w 150*C, następnie 60 minut w 110*C. Studzimy, następnie chłodzimy min. 12 godzin w lodówce.
Mrożoną czarną porzeczkę Hortex zasypujemy cukrem, podgrzewamy. Gotujemy na małym ogniu około 20-25 do czasu aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy masło i podgrzewamy jeszcze chwilę. Lekko studzimy i polewamy wcześniej przygotowany sernik.