towary konsumpcyjne nauka/edukacja/szkolenia

Wiosna, ach to ty! Przepisy na wiosenne przysmaki

25.03.2019 | Knorr

Zapachniało, zajaśniało… – długo wyczekiwany koniec zimy ewidentnie jest już w powietrzu. Podobno jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale widok sklepowych półek i stoisk targowych, uginających się pod ciężarem świeżych nowalijek to już całkiem wiarygodna poszlaka. Ciekawie skomponowane posiłki dodadzą świeżości i doskonale sprawdzą się, gdy nasz nastrój będzie się poprawiał po okresie zimowej stagnacji.

Wraz z cieplejszą porą roku należy wymienić nie tylko garderobę, ale także jadłospis. Przepisy na bardziej ciężkostrawne i rozgrzewające dania na razie odchodzą do lamusa. W tym sezonie królują potrawy proste, lekkie i pełne wiosennej świeżości. Jeśli chodzi o kolory… im więcej, tym lepiej! Wielobarwne talerze stają się dużo bardziej apetyczne i świadczą o różnorodności posiłku. Wiosną odzyskujemy siły witalne i jesteśmy bardziej aktywni – dajmy temu wyraz również na stole!

Świeżo i smacznie

Patrząc na bogactwo warzyw i owoców można być naprawdę pod wrażeniem. Natura hojnie dzieli się swoimi darami, więc żal byłoby nie wykorzystać tej sposobności do zbudowania zjawiskowego menu. Wcale nie trzeba mieć własnych grządek, by cieszyć się apetycznymi dobrodziejstwami. Część smakowitych nowalijek można wyhodować na balkonie albo na kuchennym parapecie. Kto powiedział, że nie da się poczuć wiosny w centrum dużego miasta? Nie trzeba być profesjonalnym ogrodnikiem, by doczekać się wyrośnięcia w doniczce pikantnej rzeżuchy oraz szczypiorku – jednego z symboli wiosennego jedzenia. Przyjemnie będzie mieć pod ręką świeże zioła. Wiosną stawiamy na orzeźwienie, a niekoniecznie na produkty, które mają nas rozgrzać od środka. Jakich warzyw szukać w pierwszej kolejności? Z pewnością rzodkiewek, szpinaku, młodej kapusty, sałaty i zielonych ogórków. Pomidory wreszcie nabierają pełnego smaku i aromatu. Przeczuwamy, że torby na zakupy będą pękać w szwach po powrocie z pobliskiego warzywniaka! Skoro sprawunki się udały, nie pozostaje nic innego, jak rozpocząć sezon lekkich smakołyków od sałatki wiosennej.

Sałatka wiosenna

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 cykoria
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Naturalnie smaczne Knorr
  • 3 garści mieszanej sałaty (radicchio, lodowej i rukoli)
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • pół świeżego ogórka
  • 1 garść kiełków słonecznika
  • 6 jajek przepiórczych
  • 1 pęczek szczypioru od dymki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Zrób sos – opakowanie Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Paprykowo-ziołowy Knorr wymieszaj z soskiem z cytryny i olejem. Ugotuj jajka na twardo, wystudź je oraz obierz ze skorupki.
  2. Poszarp na drobne kawałki sałaty, a rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry. Ogórka przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż z niego gnazda nasienne, a następnie pokrój warzywo w „księżyce”. Posiekaj połowę szczpioru.
  3. Podziel cykorię na liście. Wymieszaj w misce sałaty, warzywa oraz pokrojony szczypior. Całość przełóż do liści „łódeczek” z cykorii.
  4. Resztę szczypioru sparz przez chwilę we wrzącej wodzie i dekoracyjnie obwiąrz nim łódeczki z cykorii. Wszystko rozłóż na półmisku.
  5. Na koniec polej sałatkę sosem i na wierzchu ułóż połówkę jajka oraz udekoruj porcje kiełkami słonecznika.

Motylem jestem, czyli wiosenne zupy

Warzywne potrawy powinny nam towarzyszyć przez cały rok. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić? Wygląda na to, że wiosną jest to zadanie wyjątkowo proste i przyjemne. Zamiast gorączkowo szukać smacznych produktów, możemy wybierać w nich do woli. Miła odmiana, prawda? Wiosenne warzywa orzeźwiają! Podane solo, na kanapkach i w sałatkach smakują wyśmienicie. Nie wszyscy jednak są w stanie zadowolić się surowymi jarzynami w porze obiadowej. Z pomocą nadciągają zupy! Zachęcają kolorami, zapachem i… lekkością! Nie ma potrzeby dodawania do nich zasmażek i mnóstwa zbędnych dodatków. Dzięki prostym do zrobienia zupom w kuchni spędzamy niezbędne minimum. Zostaje więcej czasu na cieszenie się wiosenną aurą na tarasie albo spacerze. Od czego zacząć? Nasza propozycja to niezawodna zielona zupa krem – sam jej wygląd wprowadza na talerze powiew świeżości.

Zielona zupa krem

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 kg zielonego groszku
  • 1 l wody
  • pół pora
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • pół pęczka świeżej mięty
  • 1 cytryna
  • 1 opakowanie groszku ptysiowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli do smaku
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 3 łyżki oleju
  • 2 sztuki Bulionu na włoszczyźnie Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Umyj starannie pora i pokrój go w paski. Cebulę pokrój w piórka. Obierz ze skórki ziemniaki i podziel każde warzywo na cztery części.
  2. Rozgrzej olej w garnku i dodaj do niego cebulę i pora. Smaż warzywa do momentu, aż nabiorą rumianej barwy.
  3. Do całości wlej 1 l wody oraz wrzuć ziemniaki.
  4. Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i całość gotuj przez około 15 minut do miękkości ziemniaków.
  5. Następnie wsyp groszek i gotuj wszystko przez 5 minut. Pamiętaj, że groszek ma być miękki, ale powinien też zachować swój zielony kolor.
  6. Zupę skrop sokiem z cytryny oraz dopraw cukrem. Wrzuć listki świeżej mięty i wszystko starannie zmiksuj. Możesz też przelać zupę przez sito. Zieloną zupę krem serwuj z groszkiem ptysiowym.

Ruszamy w plener – jedzenie na wynos

Nie mogliśmy doczekać się nadejścia wiosny, by wreszcie zostawić grube kurtki i płaszcze w szafach. Przy zachęcającej, słonecznej pogodzie, grzechem byłoby siedzieć w domu! Nic dziwnego, że na zielonych skwerach, w parkach, w ogródkach i za miastem ludzi wciąż przybywa. Spacery krótsze i dłuższe oraz inne aktywności są kuszące, choć wymagają sporej ilości energii. Jak sobie z tym poradzić? Odpowiedź stanowią wiosenne rarytasy, które można bez trudu spakować na wynos. Uwaga, rozpoczynamy przygotowania do pikniku! Na świeżym powietrzu każde danie smakuje lepiej. Wystarczy wybrać swoje ulubione warzywa oraz przyprawy. Dodatek sera i kurczaka wzmocni walory smakowe. Całość najpierw pakujemy w apetyczną tortillę, a potem umieszczamy w lunch boxie i voilà! Warzywne wrapy z kurczakiem są gotowe do drogi. Oto patent idealny na wiosenne i efektowne jedzenie na świeżym powietrzu!

Warzywne wrapy z kurczakiem

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie Zapiekanki makaronowej z szynką Naturalnie smaczne Knorr
  • 1 łyżeczka Przyprawy do kurczaka Knorr
  • 4 placki tortilli
  • 100 g sera gruyere
  • 200 ml mleka
  • 1 awokado
  • 200 g marynowanej papryki bez skórki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 listki sałaty rzymskiej
  • 200 g ogórków konserwowych

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w plastry paprykę, ogórki oraz awokado. Umyj i wysusz liście sałaty. Ser zetrzyj na tarce.
  2. Pokrój w cienkie plasterki piersi z kurczaka i oprósz je do smaku szczyptą Przyprawy do kurczaka Knorr. Mięso obsmaż z każdej strony na patelni.
  3. Następnie wlej na patelnię mleko i wymieszaj je z opakowaniem Zapiekanki makaronowej z szynką Naturalnie smaczne Knorr. Całość zagotuj.
  4. Do powstałego sosu wsyp starty ser. Wszystko razem gotuj kolejną minutę.
  5. Placki tortilli zagrzej w mikrofali przez około 30 sekund. Następnie wlej na placek łyżkę sosu serowego, połóż liść sałaty i resztę warzyw: czerwoną paprykę, awokado, ogórki konserwowe. Dodaj do wszystkiego kawałki kurczaka. Brzegi tortilli zawiń do środka i ściśle je zroluj. Na koniec ułóż tortille na patelni i opiecz przez moment z każdej strony. Warzywne wrapy z kurczakiem podawaj przekrojone na pół z dodatkiem sosu serowego.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie