zdrowie nauka/edukacja/szkolenia

Akademia Dobrego Smaku SGGW na Wielkanoc

27.03.2018 | SGGW

Czy jaja wolno jeść bez ograniczeń? Jakie wartości odżywcze mają drożdże? Lepiej jeść nowalijki czy mrożonki? Odpowiedzi na te pytania oraz przepisy na świąteczne przysmaki dla osób na dietach bez glutenu, cukru lub laktozy publikujemy na Akademii Dobrego smaku SGGW, blogu pisanym we współpracy z naukowcami, ekspertami w zakresie żywności i żywienia.

Porcja wiedzy na temat jaj

Zarówno jaja z chowu konwencjonalnego, jak i ekologicznego oraz wszystkich typów pośrednich, mają swoje wady zalety – więcej w artykule „Numery z jajami”  (http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/numery-z-jajami/)

Jaja zawierają wiele cennych składników, dzięki którym mają one wysokie właściwości odżywcze i lecznicze, ale nie tylko.  Mogą być także wykorzystywane do produkcji biopolimerów, kosmetyków i naturalnych pestycydów. Ponadto, w bardzo prosty i naturalny sposób można modyfikować ich skład na przykład w celu zwiększenia zawartości  pożądanych substancji. Naukowcy na całym świecie opracowują nowe metody wzbogacania jaj oraz zastosowania ich składników w różnych dziedzinach przemysłu. Więcej w artykule „Jaja – fenomen na skalę przemysłową” (http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/jajo-fenomen-na-skale-przemyslowa/)

100 g jaja zawiera 340-370 mg cholesterolu. Średnie jajo kurze waży ok. 50 g, czyli zawiera 170-185 g cholesterolu. Czy należy się go bać? Więcej w artykule „Jajo – złoto do jedzenia” (http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/jajko-zloto-do-jedzenia/)

Święta na diecie

Jak przetrwać Wielkanoc na diecie bez glutenu, laktozy i cukru?  Na blogu Akademia dobrego Smaku proponujemy dietetyczne wersje typowych świątecznych przysmaków.

- wielkanocne babeczki z kremem kokosowym http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/babeczki-z-kremem-kokosowym/

- fit babka wielkanocna

http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/fit-babka-wielkanocna/

- migdałowo-kokosowy mazurek

http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/migdalowo-kokosowy-mazurek/

- jaglane kulki

http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/jaglene-kulki/

- dietetyczne ciasto cytrynowe

http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/dietetyczne-ciasto-cytrynowe/

 

Teksty zamieszczone na blogu Akademia Dobrego smaku SGGW (akademiadobregosmaku.sggw.pl)  można bezpłatnie kopiować i przedrukowywać pod warunkiem podania (podlinkowanego w tekstach elektronicznych) źródła: Akademia Dobrego Smaku SGGW.

kontakt dla mediów
dr inż. Krzysztof Szwejk
Rzecznik prasowy SGGW, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
dr inż. Krzysztof Szwejk

rzecznik@sggw.edu.pl

tel: + 48 22 593 19 98

tel: +48 604 534 879

Anna Kiryjow-Radzka
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Anna Kiryjow-Radzka

anna_kiryjow@sggw.edu.pl

tel: + 48 22 593 19 97

Tłumaczka języka angielskiego, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Marta Hulak

marta_hulak@sggw.edu.pl

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Biuro Prasowe

rzecznik@sggw.edu.pl

tel: +48 22 593 19 98

tel: +48 604 534 879

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
dr inż. Krzysztof Szwejk
Rzecznik prasowy SGGW, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
dr inż. Krzysztof Szwejk

rzecznik@sggw.edu.pl

tel: + 48 22 593 19 98

tel: +48 604 534 879

Anna Kiryjow-Radzka
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Anna Kiryjow-Radzka

anna_kiryjow@sggw.edu.pl

tel: + 48 22 593 19 97

Tłumaczka języka angielskiego, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Marta Hulak

marta_hulak@sggw.edu.pl

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Biuro Prasowe

rzecznik@sggw.edu.pl

tel: +48 22 593 19 98

tel: +48 604 534 879

informacje o firmie