styl życia zdrowie towary konsumpcyjne

Sięgnij po posiłki. Rusza cykl regionalnych warsztatów NutriDzień na temat żywienia w chorobie neurologicznej

10.10.2017 | Fundacja Nutricia

Od lat wiadomo, że po udarze mózgu liczy się czas – nie tylko w kontekście wdrożenia leczenia, ale też rozpoczęcia rehabilitacji. Wiele jednak zależy od stanu pacjenta i tego, czy ma siły na systematyczne ćwiczenia. Dlatego tak ważne jest odpowiednio wczesne wdrożenie specjalistycznego żywienia, które wesprze organizm w walce z chorobą. Z myślą o potrzebie edukacji na temat roli żywienia medycznego w terapii powstał cykl warsztatów NutriDzień „Sięgnij po posiłki”,  dedykowanych osobom po udarze mózgu i ich opiekunom.

Żywienie nabiera szczególnego znaczenia, gdy z powodu choroby organizm potrzebuje sił do regeneracji. Osoby po udarze mózgu wykazują zwiększone zapotrzebowanie na białko i energię. Niedobory składników odżywczych mogą niekorzystnie wpłynąć na proces zdrowienia tkanek mózgowych, zmniejszają również szanse na odzyskanie sprawności przez pacjenta. Niestety niedożywienie dotyczy nawet 62% osób po przebytym udarze mózgu[1].

Warsztaty w ponad 10 miastach

Warsztaty edukacyjne NutriDzień „Sięgnij po posiłki” zostaną przeprowadzone w ponad 10 szpitalach w różnych miastach Polski. Pierwszy z nich odbędzie się już w październiku. W czasie spotkań z dietetykiem, uczestnicy otrzymają praktyczne wskazówki na temat tego, jak radzić sobie z niedożywieniem, co jeść i w jaki sposób przygotowywać odpowiednio zbilansowane posiłki oraz w jakich sytuacjach warto zastosować żywienie medyczne. Spotkania poprowadzi dr n. zdr. Magdalena Milewska, specjalizująca się m.in. w postępowaniu dietetycznym w chorobach neurologicznych.

Warsztaty składać się będą z wykładu na temat odpowiedniego odżywiania pacjentów i żywienia medycznego oraz pokazu kulinarnego, podczas którego zaprezentowane zostaną przykłady posiłków zaplanowanych z myślą o osobach chorych.

Po udarze mózgu zwraca się ogromną uwagę na szybkie dostosowanie leczenia czy rozpoczęcie rehabilitacji. Żywienie często odkładane jest na dalszy plan, szczególnie gdy występuje otyłość. Panuje przekonanie, że osoby niedożywione zawsze są wychudzone, tymczasem również u pacjentów z dodatkowymi kilogramami mogą występować niedobory określonych składników, które istotne wpływają na proces rekonwalescencji. Warsztaty NutriDzień „Sięgnij po posiłki” to dobra okazja do pozyskania potrzebnych informacji na temat wsparcia żywieniowego, żywienia medycznego i zadania nurtujących pytań – mówi dr n. zdr. Magdalena Milewska, dietetyk.

Warsztaty są częścią kampanii Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą” organizowanej przez Nutricię Medyczną. Partnerem tegorocznego cyklu jest Fundacja Udaru Mózgu.

Pacjenci i ich opiekunowie często zwracają się do nas z pytaniami o kwestie żywieniowe, dotyczące chorych po udarze. Część z nich zauważa utratę wagi ciała, inni brak sił. U niektórych chorych występują trudności z przełykaniem. Wszyscy chcą wiedzieć, jak powinni w takiej sytuacji zareagować. Deklarują, że bardzo rzadko mają możliwość bezpośredniego spotkania się z dietetykiem, by móc porozmawiać o żywieniu. Warsztaty NutriDzień „Sięgnij po posiłki” to duża wartość dla pacjentów i ich opiekunów. Stanowią źródło praktycznych wskazówek na temat tego, jak wspierać organizm w walce chorobą – mówi dr n. med. Włodzimierz Dłużyński, prezes zarządu Fundacji Udaru Mózgu.

Akcję „Sięgnij po posiłki” wspiera również ambasador kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą” – Michał Figurski, dziennikarz, który przeszedł udar mózgu i borykał się z problemami z odżywianiem. Po udarze miałem problem z niedożywieniem – byłem osłabiony i wyczerpany. Nie tylko wpływało to na moje samopoczucie, ale przede wszystkim opóźniało rehabilitację i dziś wiem, że mogło również doprowadzić do poważnych powikłań. Pomocą okazało się żywienie medyczne, o którym dowiedziałem się od najbliższych. Wiem jednak, że wiele osób nie słyszało lub nie ma odpowiedniej wiedzy na temat wsparcia żywieniowego i właśnie dla nich organizowane są warsztaty NutriDzień „Sięgnij po posiłki” – mówi Michał Figurski.

 

Warsztaty są bezpłatne. Aktualny kalendarz oraz informacje odnośnie zapisów będą udostępniane na stronie www.nutriblog.pl.

[1] Mosselman MJ et al. Malnutrition and Risk of Malnutrition in Patients With Stroke: Prevalence During Hospital Stay. Journal of Neuroscience Nursing. 2013 Aug;45(4):194-204.

kontakt dla mediów
Menedżer ds. PR Marki, Nutricia Medyczna
Diana Sobolewska

diana.sobolewska@nutricia.com

tel: 505 693 354

MSLGROUP
Joanna Przyjałkowska

joanna.przyjalkowska@mslgroup.com

tel: 662 110 601

informacje o firmie
kontakt dla mediów
Menedżer ds. PR Marki, Nutricia Medyczna
Diana Sobolewska

diana.sobolewska@nutricia.com

tel: 505 693 354

MSLGROUP
Joanna Przyjałkowska

joanna.przyjalkowska@mslgroup.com

tel: 662 110 601

informacje o firmie