styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Na rozgrzewkę - zupy z różnych stron świata!

25.09.2017 | Knorr

Jesień rządzi się swoimi prawami – przed nami deszczowe dni, chłodniejsze popołudnia i wieczory. Nic nie rozgrzewa naszego organizmu tak dobrze, jak ciepła zupa. Przepisy na zupy z różnych zakątków świata poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Kiedy skończyły Ci się pomysły na ich przygotowanie, a Twoi domownicy są znudzeni jadłospisem składającym się wyłącznie z rosołu i pomidorowej, czas sięgnąć po kulinarne inspiracje! W tym celu warto… udać się do różnych zakątków świata. Nowe smaki, a także niezapomniane doznania gwarantowane!

Buon appetito, czyli smaki Italii

Jedną z propozycji jest typowo włoska zupa minestrone. Swoją popularność zawdzięcza nie-zwykłemu aromatowi, który pochodzi z połączenia warzyw takich jak: papryka, cukinia, cebu-la i kapusta. Przepis ten bazuje na sezonowości, dlatego wybierajmy świeże produkty. Sposób podawania zupy jest dowolny – świetnie sprawdzi się z ryżem, makaronem czy kaszą. Skład zupy różni się w zależności od regionu Włoch, jednak jedno jest wspólne – ma być zdrowo i kolorowo. Kolejnym przysmakiem jest ribollita – toskańska zupa fasolowa. Najlepiej smakuje następnego dnia, stąd w tłumaczeniu oznacza tyle co „robiona na nowo”. Zupa ta jest bardzo gęsta, jej główne składniki to fasola i czarna kapusta – w Polsce zastąpiona przez jej biały odpowiednik. Podawana w towarzystwie chleba lub ziemniaków stanowi bardzo sycący posiłek.

Zupa minestrone z kapustą

Składniki:

  • kapusta włoska – 0,5 sztuki
  • pomidory z puszki - 1 opakowanie
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • woda – 1,5 litra
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • cukinia - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • bazylia – 0,5 pęczka
  • oliwa z oliwek - 100 mililitrów
  • starty parmezan - 80 gramów
  • oregano - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj.
  2. W garnku podsmaż na oliwie z oliwek czosnek i cebulę.
  3. Gdy czosnek i cebula będą rumiane, dodaj papryki i chwilę smaż.
  4. Teraz wlej do garnka 1,5 litra ciepłej wody. Dodaj kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr, które podkreślą smak gotowego dania i oregano.
  5. Pomidory z puszki posiekaj i również dodaj do zupy. Całość zagotuj.
  6. Na końcu wsyp resztę warzyw. Gotuj, aż zmiękną, ale będą jeszcze jędrne. Zupę minestrone podawaj posypaną bazylią i startym parmezanem.

Toskańska zupa fasolowa

Składniki:

  • pomidory z puszki - 800 gramów
  • fasola borlotti z puszki - 400 gramów
  • szpinak - 200 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 szklanki
  • cebula - 4 sztuki
  • łodyga selera - 2 sztuki
  • główka kapusty włoskiej – 0,5 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • woda - 2 litry
  • kromki ciabatty - 6 sztuk
  • tymianek
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak, cebulę i czosnek oraz selera pokrój.
  2. Kapustę włoską poszatkuj.
  3. Rozgrzej oliwę w rondlu. Następnie włóż cebulę, czosnek i szpinak.
  4. Podsmażaj, dopóki cebula nie zmięknie. Dodaj seler, nieodsączone i rozgniecione pomidory, kapustę, tymianek, bulion Knorr i wodę.
  5. Doprowadź do wrzenia, po czym dodaj fasolę i gotuj jeszcze 20 minut.
  6. W międzyczasie zrób grzanki z ciabatty. Do każdej miski włóż kromkę i wlej zupę. Skrop oliwą.

Kolorowo i egzotycznie, czyli kulinarne inspiracje z Maroko

Marokańska zupa krem z marchewki stanowi bardzo ciekawą propozycję na jesienny obiad. W jej skład wchodzi marchew, ziemniaki oraz czerwona cebula. Bardzo ważne jest jej odpo-wiednie przyprawienie, gdyż to ma duży wpływ na końcowy efekt smakowy. W tym celu warto sięgnąć po kumin, cynamon i słodką paprykę. W efekcie otrzymujemy łagodny krem, ale przełamany różnymi smakami. „Jeśli lubimy bardziej wyrazistą kuchnię, dodajmy do zupy posiekaną papryczkę chili lub szczyptę pieprzu cayenne”, radzi szef kuchni Knorr, Piotr Mu-rawski. Zupa ta idealnie nadaje się na chłodniejsze dni.

Marokańska zupa krem z marchewki

Składniki:

  • marchew - 8 sztuk
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • Rama Classic - 1 łyżka
  • cebula czerwona - 1 sztuka
  • czosnek posiekany, ząbek - 2 sztuki
  • kumin - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • słodka papryka - 1 łyżeczka
  • imbir - 1 łyżeczka
  • śmietana 18% - 250 mililitrów
  • świeża kolendra - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Marchew, ziemniaki oraz cebulę pokrój w mniejsze kawałki i przesmaż w garnku na Ramie. Dodaj posiekany czosnek.
  2. Do garnka wsyp wszystkie przyprawy i smaż chwilę razem z warzywami.
  3. Przygotuj bulion - wlej 1 l wody i zagotuj, następnie dodaj kostki rosołowe. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę na gładki krem.
  4. Gotową zupę udekoruj łyżką śmietany na wierzchu i posyp pokrojoną kolendrą. Podawaj z chlebkiem pita.

Orientalne smaki Azji, czyli zupa tajska

Z pewnością należy do jednej z bardziej wyrazistych zup. Zachwyca nie tylko smakiem, lecz także kolorami. Charakteru doda połączenie imbiru, grzybów shitake i papryczki chili. Całość zostaje złagodzona przez mleko kokosowe. Jej smak dodatkowo wzbogacają wykorzystane w recepturze owoce morza. Do tego typu zupy wykorzystać możemy jednak także rybę, np. łososia. Połączenie wszystkich tych składników daje naprawdę wyszukany smak. Z takim daniem jesienne przygnębienie nie ma szans!

Tajska zupa z owocami morza

Składniki:

  • biała ryba - 100 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 2 sztuki
  • łosoś świeży - 100 gramów
  • krewetki - 12 sztuk
  • grzyby shitake - 100 gramów
  • mleko kokosowe - 200 mililitrów
  • świeży imbir (starty) - 1 łyżeczka
  • sos sojowy do smaku
  • papryczka chilli (posiekana) – 0,5 sztuki
  • czosnek posiekany, ząbek - 3 sztuki
  • sok z 1 limonki
  • świeża kolendra (pokrojona drobno) - 1 pęczek
  • cukier brązowy - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj bulion – 1 l wody zagotuj z kostkami rosołowymi.
  2. Do gotującego bulionu dodaj czosnek, imbir, chilli i pokrojone w paski grzyby. Gotuj 5 minut.
  3. Dodaj ryby pokrojone w małe kawałki, krewetki i gotuj kolejne 2 minuty.
  4. Następnie dodaj cukier, mleko kokosowe, sos sojowy oraz sok z limonki i kolendrę. Zupę gotuj jeszcze chwilę i podawaj.

Zainspirujmy się powyższymi przepisami i przenieśmy się na chwilę w inne zakątki świata. Połączenie nowych smaków i składników pobudzi nasze kubki smakowe i z pewnością roz-grzeje nas podczas nadchodzącej jesieni. Smacznego!

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie