styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Świąteczne wpadki w kuchni. Jak uratować bożonarodzeniowe dania?

14.12.2016 | Knorr

Święta nie odbędą się bez tradycyjnych potraw. Planujemy wcześniej, robimy zakupy, a jednak zdarza się, że podczas gotowania barszcz nagle traci kolor, a pieczone mięso wychodzi za suche. Co zrobić w takiej sytuacji? Oto kilka porad Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, jak poradzić sobie w kryzysowej sytuacji i uratować świąteczne potrawy.

Najlepiej przed Świętami zrobić dokładny plan, co zamierzamy podać na stół, by sprawnie i efektywnie zrobić zakupy. Dzięki temu nie będziemy musieli wracać do sklepu w ostatniej chwili, kiedy okazałoby się, że brakuje nam istotnego składnika w trakcie gotowania potrawy. A kiedy już jesteśmy w ferworze gotowania i…

Barszcz czerwony jest… pomarańczowy?

Tradycyjna Wigilia nie może odbyć się bez czerwonego barszczu z uszkami lub fasolą. „Powinien być gotowany na bardzo małym ogniu i najlepiej pozostawiony z warzywami na drugi dzień, aby nasiąknął ich smakiem i aromatem”- radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Próbujemy – smakuje wybornie. Ale nagle… barszcz traci swój czerwony kolor. Co robić? Spokojnie – intensywną buraczaną barwę łatwo odzyskać. Wystarczy obrać surowego buraka, zetrzeć na tarce i włożyć do sitka, przez które przelewamy kilka razy barszcz.

Szybko i prosto ugotujemy na Wigilię barszcz czerwony według poniższego przepisu:

Barszcz czerwony

Składniki:

  • 4 sztuki buraków  
  • Barszcz czerwony z grzybami Knorr ­
  • marchew ­
  • seler ­
  • por mały ­
  • liść laurowy ­
  • łyżka soku z cytryny ­
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

 Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj w wodzie Barszcz czerwony Knorr, który nada zupie intensywnie czerwony kolor. Następnie wrzuć buraki czerwone i inne warzywa pokrojone w kostkę. Możesz dodać ewentualnie łyżkę masła.
  2. Zupę dopraw liściem laurowym, solą i pieprzem, do smaku możesz również dodać cukier i sok z cytryny.
  3. Barszcz podawaj z uszkami z grzybami i kapustą.

Wigilijna zupa jest… za słona?

W nawale pracy nie pamiętaliśmy, czy dodaliśmy sól do barszczu, więc solimy jeszcze raz. Próbujemy i okazuje się, że zupa została przesolona! Jest na to prosty sposób – sól wyciągnie surowy ziemniak wrzucony do gotowanej zupy.

Ryba… bez smaku?

Wigilia jest tradycyjnie postną wieczerzą, na stole rządzą ryby pod różnymi postaciami. W wielu domach króluje karp - smażony lub podany w zupie rybnej. Jak rozpoznać dobrego karpia?

„Wybierając tę rybę, szczególną uwagę zwróćmy na to, czy nie ma plam, uszkodzeń i czy nie jest poobijana. Jej świeżość możemy sprawdzić po zapachu oraz stanie mięsa – po naciśnięciu palcem skóry karpia, nie powinno pozostać wgłębienia” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Karp powinien charakteryzować się wypukłymi, jasnymi oczami i naturalnym kolorem skóry. Łuski z ryby schodzić będą o wiele łatwiej, gdy włożymy go do lodówki na około godzinę. By się ich pozbyć, trzeba oskrobać karpia przy pomocy ząbkowanego noża, od ogona w kierunku głowy. Na samym końcu oskrobać należy grzbiet oraz podbrzusze. Smak ryby będzie delikatniejszy, gdy po umyciu wytrzemy ją w papierowy ręcznik, a następnie skropimy sokiem z cytryny.

Jeżeli zamierzamy przechowywać rybę przez noc w lodówce, to obłóżmy ją cebulą i zawińmy w folię spożywczą.

Karp… się rozpada?

Smażymy karpia na patelni, po czym… nasza ryba się rozpada? Jeżeli nie chcemy, żeby do tego doszło, to w trakcie smażenia, przed oprószeniem ryby mąką, skrapiamy ją sokiem z cytryny.

Poniżej przepis na wigilijnego karpia:

Składniki:

  • 1,5 kg karpia  
  • jajko ­
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr ­
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr ­
  • pół cytryny  
  • szklanka wody  
  • 2 łyżki mąki ­
  • 2 sztuki marchewki ­
  • 2 sztuki pietruszki ­
  • ¼ selera  
  • Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
  • bułka paryska ­
  • szklanka piwa
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Skrop rybę sokiem z cytryny, posyp przyprawą Delikat Knorr, która nada aromatu, a następnie pokrój w plastry.
  2. Rozpuść kostkę bulionu Knorr w szklance wrzątku. Pokrój warzywa, zalej wywarem, dodaj piwo i ugotuj, a następnie zmiksuj.
  3. Roztrzep jajko i maczaj w nim rybę, którą następnie obtaczaj w mące z bułką.
  4. Usmaż karpia, po czym zalej go sosem warzywnym i duś przez 20 minut.
  5. Rozetrzyj masło z przyprawą w mini kostkach Knorr, która nada rybie lekki aromat czosnku. Posmaruj bułkę masłem, usmaż grzanki i podawaj razem z rybą i sosem warzywnym.

Pieczony schab… za suchy?

Pierwszy i drugi dzień Świąt to czas na podanie pieczonych mięs. Pieczeń idealnie sprawdzi się zarówno podana na ciepło podczas rodzinnego obiadu, jak i na zimno do świątecznego śniadania. Mięso najlepiej upiec co najmniej dzień przed Wigilią i zostawić do schłodzenia.

Żeby schab nie wyszedł zbyt suchy, musimy pomyśleć o tym już podczas zakupów. Wówczas sprawdźmy, czy mięso jest pokryte chociaż cienką warstwą tłuszczyku, który zapewni daniu oczekiwany smak. Ponadto jeśli mięso pieczemy z kością, mniej wysycha.

Pieczone mięso… bez aromatu?

Sekret tkwi w marynacie – to ona nada mięsu nie tylko doskonały smak, ale też cudowny aromat. Mięso najlepiej zamarynować kilka godzin, a nawet dzień wcześniej. Na święta sprawdzi się wyrazista marynata na bazie oleju i musztardy.

Przepis na pieczony schab ze śliwką w sosie majerankowym:

Składniki:

  • 1,5 kg schabu środkowego bez kości ­
  • 300 g śliwek suszonych bez pestek ­
  • Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr ­
  • 4 łyżki oleju roślinnego ­
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr ­
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej ­
  • 65 g majeranku suszonego ­
  • 50 ml oleju
  • cebula szalotka, mała ­
  • 2 łyżki śmietany 18 % ­

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon. W schabie po całej długości pośrodku mięsa zrób około dwucentymetrowe nacięcie, tak aby w środek włożyć suszone śliwki.
  2. Przyprawę do mięs Knorr, która będzie bazą do marynaty, wymieszaj z olejem i musztardą. Powstałą marynatą dokładnie natrzyj schab. Zostaw co najmniej na jeden dzień w lodówce, aby marynata przeniknęła w głąb mięsa. Następnie tuż przed pieczeniem mięso obsmaż ze wszystkich stron na patelni, a następnie obtocz w rozsypanym na folii aluminiowej majeranku. Na koniec mięso zawiń w folię aluminiową.
  3. Schab piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 50 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstały sok, który posłuży do przygotowania sosu.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę szalotkę.
  5. Dodaj 250 ml ciepłej wody razem z sokiem z pieczenia mięsa. Dodaj esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietaną. Na koniec dodaj roztarty w ręku majeranek. Mięso podawaj z sosem.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie