nowe produkty/usługi towary konsumpcyjne

Jarmuż – moda na zielone od Hortex

20.10.2016 | Hortex

W tym roku Hortex zaskakuje kolejnymi nowościami. Tym razem, odpowiadając na potrzeby konsumentów, poszerza paletę mrożonych warzyw o jarmuż. Ta odmiana kapusty stanowi bogate źródło cennych składników dla zdrowia i urody oraz niezastąpiony składnik pysznych dietetycznych potraw.

Jarmuż to bogactwo niezbędnych dla zdrowia składników, takich jak beta-karoten, witaminy: K, C, B i E, żelazo, wapń, fosfor i magnez, a także antybakteryjny sulforafan i działający przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie chlorofil. Jednocześnie to coraz popularniejsze w Polsce warzywo stanowi wyśmienitą bazę słodkichi wytrawnych koktajli oraz zup. Hortex, ekspert od zdrowia zawartego w warzywach i owocach, wie, jak to wykorzystać.

Chcąc nabrać odporności w sezonie jesienno-zimowym, a jednocześnie zadbać o sylwetkę przed zbliżającym się karnawałem, warto sięgnąć po przepisy na potrawy zawierające sycący, niskokaloryczny jarmuż. Zielone owocowe i warzywne smoothies z jarmużem, jarmużowe czipsy czy rozgrzewająca zupa jarmużowo-migdałowa to świetny sposób na szybkie zaspokojenie głodu i oryginalny pomysł na imprezową przekąskę. Hortex przedstawia receptury pysznych i zdrowych potraw z jarmużem, które z pewnością staną się inspiracją dla rozpoczęcia kulinarnej przygody z tym wyjątkowym warzywem.

Cena opakowania 450 gram – ok. 6,50 PLN

MAGIA ZIELENI

Jarmuż Hortex – 1 opakowanie

Brokuły różyczki Hortex- 1 opakowanie

200 ml serka homogenizowanego, naturalnego

250 ml śmietany 12%

2 łyżki pestek słonecznika

Jarmuż i brokuły rozmroź. Przełóż do blendera dodaj serek, śmietanę i  pestki słonecznika. Całość blenduj do uzyskania preferowanej konsystencji, jeśli koktajl jest za gęsty dodaj odpowiednio większą ilość  serka lub śmietany.

KOKTAJL Z JARMUŻEM 

Jarmuż Hortex – 200 g

200 g pomarańczy (dwie pomarańcze)

200 g jabłek (2 małe jabłka)

100 g banana (jeden banan) 

Jarmuż rozmroź na sitku. Jabłka, po wydrążeniu komór nasiennych, pokrój w ćwiartki. Banana obierz i pokrój na kilka części. Pomarańcze obierz i podziel na cząstki. Następnie wszystko przełóż do blendera i miksuj, dodając wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.

JARMUŻ NA OSTRO

6 łyżek jarmużu,

4 gałązki pietruszki,

1 obrane kiwi,

1 średnie jabłko,

łyżeczka startego świeżego imbiru

Jarmuż lekko rozmroź. Przełóż do blendera, dodaj obrane kiwi, jabłko, łyżeczkę imbiru i natkę pietruszki. Całość blenduj do uzyskania preferowanej konsystencji. Jeśli koktajl jest za gęsty, dodaj odpowiednio większą ilość wody.

JARMUŻ NA SŁODKO

6 łyżek jarmużu,

połowa obranej pomarańczy,

cały banan bez skórki,

4 łyżki stołowe wiórków kokosowych

Jarmuż lekko rozmroź. Przełóż do blendera, dodaj obraną pomarańczę, banana i 4 łyżeczki wiórków kokosowych. Całość blenduj do uzyskania preferowanej konsystencji. Jeśli koktajl jest za gęsty, dodaj odpowiednio większą ilość wody.

ZUPA JARMUŻOWA Z MIGDAŁAMI

Jarmuż Hortex – 1 opakowanie

1,5 l bulionu

100 g blanszowanych migdałów

6-8 ząbków czosnku

3 łyżki masła klarowanego

3 łyżki płatków migdałowych

2 łyżeczki listków świeżego rozmarynu

sól, pieprz W garnku o grubym dnie rozgrzej masło, po czym dodaj posiekane czosnek, rozmaryn i migdały. Często mieszaj, by nie przypalić czosnku. Dodaj jarmuż i chwilę smaż. Następnie wlej bulion i gotuj 15-20 minut. Na koniec wszystko zmiksuj na krem i dopraw solą oraz pieprzem. Krem podawaj posypany uprażonymi płatkami migdałowymi.

informacje o firmie
informacje o firmie