styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne
Ostra gra! Czyli przepisy na pikantnego grilla
Gorąc, żar i płomienie ognia tańczące wokół zwęglonych kawałków drewna, to elementy, które bez trudu przywołują na myśl pamiętne spotkania przy grillu. Jednak nie tylko technika grillowania może kojarzyć się nam z ogniem – niecodziennych doznań szukać możemy również wśród serwowanych na grillu potraw. Kilka pomysłów na smaczne i nieco pikantniejsze dania przedstawia Piotr Murawski – szef kuchni Knorr.
Pikantne potrawy doskonale pasują do naszego grillowego menu. Pyszna i dobrze wypieczona karkówka, pachnące skrzydełka z kurczaka czy doskonale skomponowane szaszłyki w ostrzejszym wydaniu na pewno smakować będą wszystkim zaproszonym przez nas gościom.
Najlepszym sposobem na pikantniejsze doprawienie naszych dań może być dodatek różnorodnych ziół i przypraw. Innym świetnym sposobem na wzbogacenie serwowanych przez nas potraw o ostrzejsze smaki jest przygotowanie sosów i dipów, które doskonale uzupełnią ich smak.
Należy jednak pamiętać, by w kontekście ostrzejszych przypraw zachowywać jednak względny umiar. Dobroczynne działanie ostrzejszych potraw jest powszechnie znane, jednak dla niektórych osób, przede wszystkim tych miewających problemy żołądkowe - może być niekorzystne. Dlatego sięgając po ostrzejsze smaki powinniśmy starać się stopniowo i delikatnie zwiększać poziom ich ostrości.
Inspiracji na ostrzejsze grillowe potrawy szukać możemy w kuchniach całego świata, takich jak: indyjska, tajska czy meksykańska, które w dużej mierze opierają się na wyrazistych smakach. Przepisy poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski:
Extra pikantne udka z grilla z ogórkową salsą
Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 2 łyżki sosu Hellmann's STEAK
- 1 łyżeczka Przyprawy do mięs Knorr
- 1 łyżeczka papryki chilli w płatkach
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 świeży ogórek
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- kilka listków świeżej mięty
- 1 łyżeczka kuminu
- otarta skórka z limonki
- sok z 1 limonki
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz papierowym ręcznikiem oczyszczone wcześniej udka. Natnij mięso ostrzejszym nożem i usuń z niego kości wraz ze ścięgnami.
- Podgrzej w rondelku miód wymieszany z kuminem i chilli. Dodaj kolejno sos, Przyprawę do mięs Knorr, która wzbogaci smak dania, oraz oliwę i skórkę limonki. Tak przygotowaną marynatą wysmaruj mięso, zawiń je w „ślimaczki” i odłóż na około 30 minut w chłodniejsze miejsce.
- Po upływie tego czasu zawiń każdą z porcji mięsa w aluminiową folię lekko wysmarowaną oliwą i uformuj z nich „batony”, każdy takiej samej wielkości.
- Gotowe mięso przełóż na rozgrzany grill i przez 20 minut piecz obracając je na drugą stronę co jakiś czas.
- Wymieszaj jogurt, posiekane listki mięty oraz sok z limonki z pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem oraz posiekaną cebulą. Całość następnie dopraw według uznania. Odwiń z folii podpieczone roladki i przekrój je pod skosem na pół. Podawaj z pieczywem i ogórkową salsą.
Grillowane steki z rostbefu z Tequilą
Składniki:
- steki z rostbefu - 4 sztuki
- 4 łyżki sos Hellmann's STEAK
- 1 łyżeczka Przyprawa do grilla Knorr
- sok z 1 pomarańczy
- 30 ml tequili
- 1 posiekana papryczka chilli
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
Sposób przygotowania:
- Umyj przygotowane mięso, a następnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika.
- Wymieszaj w misce sos, Przyprawę do grilla Knorr, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do przygotowywanych steków, miód, sok pomarańczowy, tequilę, oliwę, kolendrę i posiekaną papryczkę chilli.
- Przygotowaną marynatą wysmaruj mięso, a następnie odstaw je w chłodniejsze miejsce na 30 minut.
- Po upływie tego czasu połóż steki na dobrze rozgrzany ruszt i przez około 10 - 15 minut grilluj je, co jakiś czas odwracając.
- Wymieszaj w misce sałatę i pomidory, następnie polej całość oliwą i posyp przygotowanym serem. Wysmażone mięso podawaj z pieczywem i sałatą.
Roladki wołowe z pikantną pastą z oliwek i papryczki chipotle
Składniki:
- 4 steki z polędwicy wołowej
- 5 łyżek sosu Hellmann's CHILLI
- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 2 łyżki zielonych oliwek
- 2 papryczki chipotle
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Umyj przygotowane steki i osusz je papierowym ręcznikiem. Następnie rozbij – przy użyciu folii spożywczej - tłuczkiem na cieńsze płaty. Przygotowane mięso nasmaruj Przyprawą do mięs Knorr, która doskonale doprawi gotowe danie.
- Przy pomocy blendera zmiksuj czosnek, papryczki, kolendrę, oliwki oraz sos.
- Gotową pastą nasmaruj steki i zwiń je w roladki jednakowej wielkości. Możesz wykorzystać metalowe szpikulce do szaszłyków, wkładając je do każdej roladki.
- Gotowe roladki nasmaruj oliwą i połóż na rozgrzanego grilla. Przez około 10 do 15 minut obracaj mięso co chwilę. Podawaj z grzankami i sałatą.
Smacznego grillowania!
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824