nowe produkty/usługi zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Dwie ręcznie zbierane kawy z serca dwóch różnych kultur

27.01.2016 | Nestlé Polska S.A.

W Rwandzie, na małej, ale nowocześnie zmodernizowanej plantacji kawy w okolicach jeziora Kiwu pracuje niewielka, lokalna społeczność. Takich jest tutaj wiele. Gęsto zaludnione brzegi jeziora Kiwu to tereny żyzne, o dobrych warunkach do uprawy. Tutejsi plantatorzy jakiś czas temu doświadczyli renesansu przemysłu kawowego i używają nowoczesnych technik obróbki zbiorów, dostarczając kawę szlachetnej jakości i najlepszego aromatu. Owoce kawowca, rosnące w pełnym słońcu, zbierają ręcznie. Ponieważ nie wszystkie „wiśnie” kawy dojrzewają jednocześnie, plantatorzy sprawdzają drzewka co kilka dni, aby wybrać tylko dojrzałe owoce. Kawa pochodząca z Rwandy uważana jest za jedną z najsłodszych i najbardziej cenionych kaw z Afryki Wschodniej.

W odróżnieniu od Rwandy, w Meksyku (w Chiapas) krzewy kawowca rosną na wysokich terenach i ich powulkanicznej glebie. Schowane są w cieniu drzew pomarańczowych i awokado. Teren Chiapas uważany jest za region, w którym zapoczątkowano pozyskiwanie jakościowej kawy w tym kraju. Lokalne mieszanki znane są z aromatu owoców pestkowych oraz nut kakao. Tutejsi farmerzy preferują tradycyjne metody uprawy, przekazywane z pokolenia na pokolenie od lat. Drzewa kawowca zasadzają w cieniu bujnej roślinności tropikalnego lasu deszczowego. Przedłuża to dojrzewanie owoców, a tym samym dostarcza ziaren jednakowej jakości o wybornych aromatach.

Kawami z tych dwóch krajów o egzotycznie brzmiących nazwach - UMUTIMA wa Lake Kivu oraz TANIM de Chiapas - Nespresso zaskakuje konsumentów w nowej edycji limitowanej. Powstały one we współpracy ze społecznościami, zamieszkującymi wybrzeża jeziora Kiwu w Rwandzie oraz region Chiapas w Meksyku – choć w zupełnie różnych kulturach, stworzone z jednej wspólnej pasji. Doceniając ich zamiłowanie do uprawy kawowca, obu kawom nadano nazwę „serce” w lokalnych językach (pierwsze człony nazw) - UMUTIMA wa Lake Kivu oraz TANIM de Chiapas. Tworząc je, Nespresso połączyło zamiłowanie i poświęcenie plantatorów ze swoją ekspercką  wiedzą nt. technologii palenia i mielenia.


W kawie UMUTIMA wa Lake Kivu eksperci Nespresso wydobyli wrodzone cechy kawy poprzez oddzielne palenie zielonych ziaren. Część z nich podlega łagodnemu paleniu, co podkreśla nuty soczystych owoców. Druga część palona jest mocniej, co pozwala uzyskać odpowiednią moc kawy i jedwabistą konsystencję. Dzięki przemyślanej selekcji i odpowiedniemu mieszaniu w filiżankę tej kawy odznacza kompleksowość i pełnia smaku.

Tworząc TANIM de Chiapas również zastosowano technikę oddzielnego palenia. Jedna partia kawy wypalana jest w niskiej temperaturze przez dłuższy czas, co wydobywa z niej charakterystyczne nuty orzecha i chleba, podczas gdy drugą część poddaje się krótszemu, ale mocniejszemu paleniu, co pozwoliło uwypuklić jej jedwabistą konsystencję.

Zarówno UMUTIMA wa Lake Kivu jak i  TANIM de Chiapas to kawy z serii Pure Origin – gamy kaw pozyskiwanych z jednego kraju pochodzenia. Oznacza to 100% ziaren każdej z kaw pochodzi z odpowiedniego kraju.

Profile aromatyczne nowych kaw:

UMUTIMA wa Lake Kivu

Orzeźwiające połączenie gęstej konsystencji i nut soczystych owoców, wzmocnionych delikatnym posmakiem.

Rekomendowana do picia w postaci espresso lub lungo.

Intensywność: 6

TANIM de Chiapas

Słodka harmonia jedwabistej konsystencji i aromatu chleba oraz nut orzechowych.

Rekomendowana do picia w postaci ristretto lub espresso.

Intensywność: 7

Obie kawy - UMUTIMA wa Lake Kivu oraz TANIM de Chiapas – wyśmienicie łączą się z mlekiem. Sommelierzy ds. kawy w Nespresso polecają podawać je odpowiednio jako latte macchiato oraz cappuccino, lub po prostu – z odrobiną mleka.

UMUTIMA wa Lake Kivu oraz TANIM de Chiapas dostępne są w ofercie Nespresso w butikach marki, sklepie internetowym na nespresso.com, poprzez mobilną aplikację oraz telefoniczną infolinię przez ograniczony czas w cenie 2 zł za kapsułkę.

informacje o firmie

***

Nestlé Nespresso SA

Nestlé Nespresso SA jest pionierem i liderem rynku najwyższej jakości porcjowanej kawy premium. Spółka Nespresso z siedzibą w Lozannie, Szwajcaria, obecna jest w 62 krajach i zatrudnia  ponad 10.500 pracowników. W 2014 roku spółka zarządzała globalną siecią sprzedaży detalicznej liczącą ponad 400 butików. Więcej informacji pod adresem: www.nespresso.com.

* * * Dodatkowe informacje dostępne są:

W butiku Nespresso - Warszawa, ul. Nowy Świat 47
W butiku Nespresso - Warszawa, Centrum Handlowe Arkadia, Al. Jana Pawła II 82
W butiku Nespresso – Wrocław, ul. Heleny Modrzejewskiej 2
W butiku Nespresso – Kraków, Rynek Główny 12
pod numerem bezpłatnej całodobowej Infolinii: 800 51 52 53,
na stronie www: www.nespresso.com/pl
na oficjalnym profilu marki w serwisie Facebook: www.facebook.com/Nespresso

informacje o firmie

***

Nestlé Nespresso SA

Nestlé Nespresso SA jest pionierem i liderem rynku najwyższej jakości porcjowanej kawy premium. Spółka Nespresso z siedzibą w Lozannie, Szwajcaria, obecna jest w 62 krajach i zatrudnia  ponad 10.500 pracowników. W 2014 roku spółka zarządzała globalną siecią sprzedaży detalicznej liczącą ponad 400 butików. Więcej informacji pod adresem: www.nespresso.com.

* * * Dodatkowe informacje dostępne są:

W butiku Nespresso - Warszawa, ul. Nowy Świat 47
W butiku Nespresso - Warszawa, Centrum Handlowe Arkadia, Al. Jana Pawła II 82
W butiku Nespresso – Wrocław, ul. Heleny Modrzejewskiej 2
W butiku Nespresso – Kraków, Rynek Główny 12
pod numerem bezpłatnej całodobowej Infolinii: 800 51 52 53,
na stronie www: www.nespresso.com/pl
na oficjalnym profilu marki w serwisie Facebook: www.facebook.com/Nespresso