zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Magia orientalnych rytuałów herbacianych

31.08.2015 | TEEKANNE Polska

Maroko, Turcja i Egipt to kraje, które zachwycają pięknem krajobrazów i orientalnym klimatem. Jedni kochają je ze względu na gwarantowaną, piękną pogodę i zapierające dech w piersiach widoki, inni doceniają feerię smaków i barw, które goszczą na stołach. A jak w tych krajach smakuje herbata? 

Marokańskie „berber whisky”

Słodka, wręcz lepka - taka jest herbata, którą pijają Marokańczycy. Tradycyjna to zielona z miętą, nieco różniącą się w smaku od znanej nam mięty pieprzowej. Herbatę można kupić na targu, na kilogramy. Najczęściej mieszkańcy nabywają zieloną gunpowder, do której w trakcie parzenia wrzucają świeże lub ususzone listki mięty. Taki napar jest oznaką gościnności, dlatego często serwowany jest turystom odwiedzającym lokalne sklepy i stragany. Popijany w szklankach, gorący rarytas towarzyszy Marokańczykom i podczas codziennych aktywności, a także ważnych wydarzeń. Zgodnie z tradycją „pierwsza szklanka ma moc miłości, druga - gorycz życia, trzecia - słodycz śmierci”.

Herbata po turecku

Turcja od lat zajmuje 2 miejsce wśród krajów, w których pije się najwięcej herbaty. Tradycyjny, turecki napar jest bardzo mocny i słodki. Przygotowanie idealnej herbaty zajmuje średnio aż 20 minut! Podawana jest w specjalnych szklaneczkach, których kształt przypomina kwiat tulipana. Mimo wysokich temperatur, latem to właśnie gorący napar gasi pragnienie Turków i podbija serca odwiedzających ten rejon turystów. Herbata turecka różni się smakiem od tej zbieranej w Chinach, czy Indiach. Rośnie w rejonie Rize w północno-wschodniej Turcji, niedaleko Morza Czarnego.

Hibiskus - przysmak Faraonów Karkade

Czerwone złoto Faraonów - tak o malwie sudańskiej, czyli hibiskusie mówią Egipcjanie. Z niego przygotowuje się bardzo słodki napar, serwowany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do przygotowania owocowego napoju potrzeba dużo suszu. Zgodnie z tradycyjnymi recepturami, by osiągnąć idealny smak po zalaniu suszu wrzątkiem, należy odczekać aż 3 dni. Zimne karkade serwowane jest zwykle z lodem lub zmieszane z innymi owocami. W Egipcie napar z hibiskusa podawany jest podczas ważnych uroczystości. Podkreśla on rangę wydarzenia, dlatego to właśnie taką herbatką wznosi się toasty podczas wesel, czy zabaw noworocznych.

Odkrywanie herbacianych smaków południa to świetny sposób na spędzenie wakacji. Dopełnieniem może być filiżanka aromatycznej herbaty TEEKANNE z linii World Special Tea - naparów stworzonych z myślą o poszukiwaczach oryginalnych połączeń smakowych. 

informacje o firmie

Koncern TEEKANNE to ponad 130 lat doświadczenia w zakresie produkcji herbaty. Wykwalifikowani specjaliści nieustannie pracują nad stworzeniem kolejnych, oryginalnych wariantów smakowych herbaty, które dostarczają niezapomnianych wrażeń konsumentom w różnych zakątkach świata. Siedziba firmy TEEKANNE POLSKA mieści się w Krakowie, a główna filia znajduje się w Dusseldorfie, w Niemczech (TEEKANNE GmbH & Co. KG).W asortymencie TEEKANNE Polska znajdziemy wiele rodzajów herbat, ponad 80 różnych produktów, które można znaleźć na sklepowych półkach nie tylko w Polsce, ale też w wielu krajach europejskich. 

 

Więcej informacji: 
http://teekanne.pl/
https://www.facebook.com/herbatateekanne

informacje o firmie

Koncern TEEKANNE to ponad 130 lat doświadczenia w zakresie produkcji herbaty. Wykwalifikowani specjaliści nieustannie pracują nad stworzeniem kolejnych, oryginalnych wariantów smakowych herbaty, które dostarczają niezapomnianych wrażeń konsumentom w różnych zakątkach świata. Siedziba firmy TEEKANNE POLSKA mieści się w Krakowie, a główna filia znajduje się w Dusseldorfie, w Niemczech (TEEKANNE GmbH & Co. KG).W asortymencie TEEKANNE Polska znajdziemy wiele rodzajów herbat, ponad 80 różnych produktów, które można znaleźć na sklepowych półkach nie tylko w Polsce, ale też w wielu krajach europejskich. 

 

Więcej informacji: 
http://teekanne.pl/
https://www.facebook.com/herbatateekanne