styl życia zdrowie towary konsumpcyjne

Nowy trend żywieniowy! Dieta pegan – z czym się ją je?

12.05.2015 | Nestlé Polska S.A.

Kilka razy w roku dowiadujemy się o kolejnych niesamowitych „dietach cud”, jednak diety restrykcyjne, typowo odchudzające, powoli tracą na popularności. Coraz więcej osób świadomie zmienia nawyki żywieniowe. Nowym sposobem myślenia o odżywianiu jest dieta Pegan. – To ciekawa dieta, która wpasowuje się w obecne trendy – polega raczej na zmianie nawyków, a nie restrykcyjnym odstawieniu wszystkiego – mówi Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia firmy Nestlé oraz koordynatorka IV edycji „Konkursu Żywieniowego” dla studentów i absolwentów NHW.

Paleo-wegan czyli pegan
Jeśli szukasz diety, która sprawi, że nie tylko schudniesz, ale przede wszystkim wpłynie na poprawę Twojego zdrowia – ta dieta jest ciekawym rozwiązaniem. Dieta pegan to połączenie dwóch popularnych trendów żywieniowych w ostatnim czasie, czyli diety paleo oraz diety wegańskiej. Pierwsza z nich określana jest jako dieta przodków (dieta paleolityczna), ponieważ jej jadłospis opiera się na żywności, którą spożywali ludzie pierwotni. Zakłada spożywanie pokarmów wysokobiałkowych, takich jak choćby owoce morza, wątróbka wołowa, pozbawione skóry piersi kurczaka oraz chude kotlety cielęce i wołowe. Jednocześnie ogranicza się w niej spożycie nabiału, zbóż, produktów skrobiowych i cukru. Weganizm natomiast zakłada spożywanie produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego, czyli produktów na bazie zbóż, takich jak: pszenica, ryż, żyto, proso, owies oraz owoców i warzyw. – Założenia obu tych diet uzupełniają się wzajemnie i tworzą ciekawy oraz zrównoważony jadłospis, wykorzystujący najlepsze elementy jednej i drugiej. Warto pamiętać, że dieta pegan jest bardziej oparta na daniach roślinnych, a mięso jest do nich dodatkiem – mówi Agnieszka Piskała.

Jakość produktów
Zarówno dieta paleo, jak i wegańska, zakładają spożywanie nieprzetworzonej i wysokojakościowej żywności – bez konserwantów, barwników oraz sztucznych substancji słodzących. Produkty powinny pochodzić od sprawdzonych dostawców, ale przede wszystkim muszą być świeże. Mięso powinno pochodzić od dostawców, którzy karmią zwierzęta warzywami. Przy wyborze ryb należy wybierać te, które zawierają jak najmniej toksyn. Są to m.in. sardynki, śledzie i sardele lub inne małe ryby. Unikać trzeba tych wysoko obciążonych rtęcią i innymi szkodliwymi dla zdrowia metalami ciężkimi.

Zmiana nastawienia bez wyrzeczeń
Większość popularnych diet opiera się na restrykcyjnych zasadach żywieniowych, często nawet na kilkudniowych głodówkach. – Wiele osób rozpoczyna stosowanie diety z myślą o natychmiastowych rezultatach, „zrzuceniu 20 kg w miesiąc”, a nie widząc ich, szybko się zniechęca. W rezultacie wysiłki te prowadzą do zupełnie odwrotnych efektów – dodaje Agnieszka Piskała. Dieta nie powinna być jednak jednorazowym „wybrykiem”, a raczej wpływać na kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych. Zwolennicy diety pegan podkreślają, że stosowanie jej reguł nie tylko wpływa na smukłą sylwetkę, lecz także poprawia zdrowie i wpływa korzystnie na samopoczucie. Dieta pegan jest dietą lekką, a jednocześnie sycącą i nie powoduje obciążenia żołądka – komentuje Piskała.

Dla kogo?
To dieta, która sprzyja diabetykom (niska wartość glikemiczna, ograniczenie cukru), a także osobom chorującym na choroby serca czy mającym problemy z układem krążenia. Pegan to dieta bardzo elastyczna, nie narzuca ścisłego rygoru, jest jednak w pewnym stopniu ingerencją w nasz organizm. Dlatego też kobiety w ciąży, podobnie jak przed każdą zmianą reguł żywieniowych, powinny skontaktować się z lekarzem. Dieta pegan wydaje się być dobrym rozwiązaniem dla mięsożerców, którzy chcieliby się poczuć lżej i zdrowiej. – Pamiętajmy, aby roztropnie wybierać diety. Należy przede wszystkim słuchać swojego organizmu. Każda źle dobrana dieta nie przyniesie oczekiwanych rezultatów – podsumowuje Agnieszka Piskała.

 

informacje o firmie

***

Ogólnopolski projekt żywieniowy firmy Nestlé, Natalia Honorata Witalna, skierowany do studentów i absolwentów, jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na specjalistów z obszarów zdrowia i prawidłowego odżywiania. Inicjatywa Nestlé, pod patronatem Ministerstwa Sportu i Turystyki, dziennika Metro oraz Parlamentu Studentów Rzeczypospolitej Polskiej, realizowana jest w ramach strategii Nutrition, Health & Wellness popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. Ma na celu praktyczne przygotowanie do podjęcia pracy, wsparcie rozwoju i kariery zawodowej osób zainteresowanych zdrowym stylem życia. Projekt realizowany jest od 2012 roku. Obecnie trwa jego IV edycja.

informacje o firmie

***

Ogólnopolski projekt żywieniowy firmy Nestlé, Natalia Honorata Witalna, skierowany do studentów i absolwentów, jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na specjalistów z obszarów zdrowia i prawidłowego odżywiania. Inicjatywa Nestlé, pod patronatem Ministerstwa Sportu i Turystyki, dziennika Metro oraz Parlamentu Studentów Rzeczypospolitej Polskiej, realizowana jest w ramach strategii Nutrition, Health & Wellness popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. Ma na celu praktyczne przygotowanie do podjęcia pracy, wsparcie rozwoju i kariery zawodowej osób zainteresowanych zdrowym stylem życia. Projekt realizowany jest od 2012 roku. Obecnie trwa jego IV edycja.