handel towary konsumpcyjne

Polacy coraz chętniej kupują makarony pełnoziarniste i kolorowe

10.03.2015 | GfK Polonia

Wzrasta udział supermarketów i dyskontów w zakupach makaronów

Warszawa, 10 marca 2015 r. – W okresie od stycznia do grudnia 2014 r. rynek makaronów w Polsce zanotował 2-procentowy wzrost ilościowy w odniesieniu do analogicznego okresu w roku ubiegłym. Wartościowo rynek wzrósł również o 2-procentowy, przy stabilnym poziomie cen.

Według analiz Panelu Gospodarstw Domowych GfK w monitorowanym okresie, polskie gospodarstwa domowe kupiły łącznie ponad 154 tys. ton makaronu. Wynika z tego, iż pojedyncze gospodarstwo domowe kupiło w ubiegłym roku przeciętnie prawie 12 kg makaronu i wydało na ten cel 65 zł. Częstotliwość zakupów tej kategorii wyniosła średnio 18 aktów zakupowych w ciągu roku.
Największy udział w rynku odnotowują makarony pszenne z 93 proc. udziałem wartościowym i 95 proc. udziałem ilościowym. Uwagę konsumentów przyciągają również makarony pełnoziarniste: owsiane, gryczane, orkiszowe, żytnie i inne. Mają one łącznie odpowiednio 5 proc. (wartościowo) i 3 proc. (ilościowo) udział w rynku. Weronika Swaczyna, analityk kategorii Panelu Gospodarstw Domowych GfK dodaje: „Świadomi nabywcy coraz częściej sięgają po zdrowe, pełnowartościowe produkty. Nowym trendem na rynku makaronów jest coraz większe zainteresowanie makaronami pełnoziarnistymi oraz barwionymi – z dodatkiem pomidorów, szpinaku lub kałamarnicy.”

Rynek_makaronów_01_2015.jpg

Biorąc pod uwagę miejsca zakupu i kanały sprzedaży, kategoria makaronów kupowana była głównie w dyskontach – z 38 proc. udziałem wolumenowym w 2014 r. Gospodarstwa domowe pozostawiły tam ponad 30 proc. budżetu przeznaczonego w całym roku na tę kategorię.
Marki własne stają się coraz bardziej konkurencyjne wobec produktów markowych, przyczynia się do tego znaczna różnica cen. Liderem na rynku makaronów jest Biedronka, która zanotowała ponad 15 proc. wzrost wartości w kategorii. Trzema głównymi markami tego dyskontu są: Pastani, Vitalia i Dobrusia. Marki własne Lidla straciły w 2014 r. zarówno w ujęciu wolumenowym, jak i wartościowym. Zatem za wzrost udziału dyskontów w rynku odpowiedzialna jest Biedronka, która od ubiegłego roku promuje włoskie smaki z nowymi markami: La Speciale oraz Luximo Premium.
Wśród producentów markowych niezmiennie od kilku lat największy udział w rynku posiada Maspex (12 proc.; główna marka Lubella). Pozostali czołowi producenci makaronów markowych to: Eko-Mak, Makarony Polskie, Goliard i Czarneckie Makarony.

O badaniu
Powyższe analizy powstały na podstawie danych pochodzących z prowadzonego od 20 lat Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia. Jego próbę stanowi 8 tys. polskich gospodarstw domowych, zbierających dane za pomocą skanerów i raportujących o dokonywanych przez siebie zakupach produktów FMCG.

informacje o firmie

GfK

GfK to jedna z największych firm badawczych na świecie, zatrudniająca ponad 11 000 ekspertów, którzy codziennie starają się odkryć nowy sposób patrzenia na to, jak żyją, myślą i kupują ludzie na ponad 100 rynkach.

Instytut GfK nieustannie wprowadza do swoich badań innowacje, stosuje zaawansowane technologie oraz precyzyjne metodologie, aby zapewnić swoim partnerom biznesowym jak najlepszą wiedzę o najważniejszych dla nich ludziach: ich klientach.

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.gfk.com lub na koncie GfK na Twitterze: www.twitter.com/gfk_group

informacje o firmie

GfK

GfK to jedna z największych firm badawczych na świecie, zatrudniająca ponad 11 000 ekspertów, którzy codziennie starają się odkryć nowy sposób patrzenia na to, jak żyją, myślą i kupują ludzie na ponad 100 rynkach.

Instytut GfK nieustannie wprowadza do swoich badań innowacje, stosuje zaawansowane technologie oraz precyzyjne metodologie, aby zapewnić swoim partnerom biznesowym jak najlepszą wiedzę o najważniejszych dla nich ludziach: ich klientach.

Więcej informacji znaleźć można na stronie www.gfk.com lub na koncie GfK na Twitterze: www.twitter.com/gfk_group